Ovaj proizvod najčešće zaobilazimo u trgovini, ali eto - možemo mu dati drugu namjenu.
Jedna od najbitnijih, a mnogim i najljepših karakteristika dobrog peciva (osim ako niste Italijanka ili Italijan) njegova je mekoća, odnosno svježina, a to možemo postići dodavanjem tek jednog sastojka prilikom pripreme. Naime, baš kao što je gluten zadužen za elastičnost tijesta, škrob je "odgovoran" za njegovu mekanu strukturu pa veći udio škroba može poboljšati hidrataciju tijesta. Ali, kako to postići?
Premda ovaj trik nije nešto što sami koristimo u kuhinji, dobro je znati - pogotovo ako vam peciva nikako ne uspijevaju kako biste željeli - da vam pri pripremi hljeba, peciva, kiflica, bilo slatkih ili slanih, može pomoći jedan proizvod koji najčešće u trgovini zaobilazimo. Riječ je o krompiru iz vrećice, odnosno instant krompiru koji je bogat škrobom, a pečenim proizvodima od tijesta će dodati više mekoće.
Koliko je dovoljno?
Za recepte za peciva, hljeb ili kiflice u koje se dodaje oko tri šoljice brašna, treba dodati jednu četvrtinu šoljice krompira iz vrećice. S obzirom na to da je svrha škroba zadržati dodatnu vodu i povećati ukupnu hidrataciju tijesta, također je potrebno dodati još tri kašike vode na količinu vode ili druge tekućine iz recepta.
U kojem trenutku ga dodati
Instant krompir tijestu se dodaje tek nakon što kvasac odradi svoje, dakle barem sat vremena nakon što ste ga umijesili i držali na toplom da se tijesto digne.
Na šta paziti?
Uz ovaj dodatak tijestu, treba voditi računa kako se ono ponaša. Kad počnete miješati tijesto s instant krompirom nemojte zanemariti ako je tijesto pretvrdo. Naprotiv, omekšajte ga tako što ćete mu dodati kašiku, dvije vode i nastaviti mijesiti do željene teksture. Ako je, ipak, tijesto previše ljepljivo, malo po malo dodajte brašno.
Što se tiče pečenja, tu nema nikakvih izmjena, jednostavno pecite hljeb, peciva ili kiflice kako vam stoji u receptu i ovisno o vašoj rerni.
Šta ćemo dobiti?
Tijesto s dodanim škrobom dobra je opcija kada pečete veće količine hljeba, peciva ili kiflica. Čak i ako ih ne potrošite odmah, zahvaljujući škrobu ona će ostati meka i svježa duže nego bez njega. Podgrijete li već ispečena peciva, bit će kao da ste ih upravo izvadili iz rerne.