Simptomi gripe, pa i obične prehlade mogu nas oboriti u postelju na neko vrijeme, jer s kihanjem, kašljem, začepljenim nosom, grloboljom nemamo energije za normalnu dnevnu aktivnost.
Kad se tome doda opravdani oprez i nedvojbenu sveopća želja da nas koronavirus zaobiđe koliko je god moguće, jačanje odbrambenog mehanizma našeg tijela uz maksimalnu posvećenost održavanju higijene nešto je na čemu bi svi trebali raditi.
Jednostavni prirodni pripravci zaista mogu puno pomoći u ovim nastojanjima, donosimo recepte za kućnu izradu nekih od njih.
Eliksir s kurkumom i đumbirom
Đumbir je poznat po svojim vrlo jakim protuupalnim osobinama. Također pomaže opustiti dišne putove. Njegova snaga dodatno je ojačana u kombinaciji s kurkumom.
Ovo je začin čiji je glavni sastojak kurkumin, o kojem se puno govori i piše. Kurkumin pomaže detoksikaciji tijela, jača imunološki sistem, smiruje upale i štiti tijelo od oksidativnog stresa.
Učinci kurkume bit će najjači u kombinaciji s crnim biberom, koji povećava bioraspoloživost kurkumina. Međutim, za ovaj eliksir dizajniran za brže prevladavanje gripe ili prehlade nužan je dodatak vitamina C, dodajte ga kroz citruse.
Sastojci:
- 3 kašike mljevenog svježeg đumbira ili 1 kašika đumbira u prahu
- 1 kašika kurkume u prahu
- 1 oguljena narandža
- 1 oguljeni limun
- prstohvat bibera
- 100 mililitara vode
Priprema: Izmiksajte sve sastojke i dobit ćete vrlo koncentrirani sirup. Pomiješajte ga s 250 mililitara tople vode. Po želji dodajte malo kokosovog ulja. Pijte ga svaka dva sata.
Jabukovo sirće od slatkih jabuka
Jedan od ključnih prirodnih sastojaka koji se može nositi sa simptomima gripe i prehlade svakako je jabukovo sirće. Između ostalog, pomaže kod grlobolje i ublažavanja grlobolje (u ovom slučaju koristi i pijenje razrijeđenog jabukovog sirćeta i vode u koju ste dodali malo ovog izuzetno ljekovitog sirćeta).
Sastojci:
- 400 mililitara vode
- 100 mililitara soka od grožđa ili jabuke
- 4 kašike jabukovog sirćeta
- Pola kašičice cimeta
- Pola kašičice stevije u prahu ili nekoliko kapi stevije u tekućem obliku
Priprema: U veću čašu uspite cimet, prelijte ga vodom, sokom od jabuke ili grožđa i dodajte jabukvo sirće. Na kraju umiješajte steviju.
Dobro promiješajte, a zatim napitak jednostavno popijte.
Možete ga podijeliti i na nekoliko manjih porcija, a zatim ga piti nekoliko puta dnevno dok se ne osjetite bolje.
Tinktura bijelog luka
Bijeli luk je jedna od najmoćnijih prirodnih antibakterijskih, antifungalnih i antivirusnih namirnica na svijetu. Već konzumiranje svježeg bijelog luka uveliko će vam pomoći u odbrani organizma, kao i prevladavanju bolesti.
Tinktura bijelog luka je također opcija koja može pomoći i kod unutrašnjih parazita, visokog krvnog pritiska ili holesterola. Ako se koristi izvana pomaže kod kožnih infekcija.
Sastojci:
- 1 šolja oguljenog i nasjeckanog bijelog luka
- 500 mililitara votke ili sirćeta
Priprema: Stavite nasjeckani bijeli luk u veću, prethodno očišćenu staklenu teglu i prelijte ga alkoholom ili sirćetom. Teglu zatvorite poklopcem i na nju stavite naljepnicu kako biste naznačili datum pripreme smjese.
Zatim svakodnevno protresajte teglu tokom tri tjedna. Nakon tri sedmica smjesu promiješajte. Tinkturu čuvajte u boci, na tamnom, hladnom mjestu.
U slučaju simptoma prehlade ili gripe, maksimalna preporučena doza za odrasle je 4-5 kapi jednom dnevno, pomiješana s vodom.
Antivirusna kombinacija
Ponekad su simptomi gripe ili prehlade posebno intenzivni, pa se za pomoć trebaju pozvati sve raspoložive snage. Smjesa koju vam predlažemo je vrlo učinkovita u borbi protiv najtvrdokornijih virusa, ali treba čekati na vrijeme konzumacije.
Sastojci:
- 1/2 šolje naribanog đumbira
- 1/2 šolje naribanog hrena
- 1 srednji luk (oguljen i sitno nasjeckan)
- 10 čehni bijelog luka (oguljen i sitno nasjeckan)
- korica i sok jednog limuna
- 2 kašičice kajenskog bibera
- 2 kašike suhog ružmarina
- 1 kašika suhog timijana
- 1 kašika kurkume u prahu
- 1/2 kašičice bibera
- nefiltrirano svježe jabukovo sirće (po potrebi)
Priprema: Sve sastojke razmutite u staklenoj posudi od jednog litra, zatim dodajte jabukovo sirće, ali ne potpuno do vrha. Teglu zatvorite i dobro protresite, pa stavite na tamno i hladno mjesto mjesec. U međuvremenu, svakodnevno protresite.
Nakon mjesec procijedite smjesu i ulijte u čistu teglu. Ako ga koristite preventivno, dovoljna je jedna kašika dnevno. Međutim, kad ste bolesni, preporučuju se tri kašike dnevno.