Vijesti

Sud BiH oslobodio sve optužene u slučaju ‘Dženan Memić’

Pred Sudom BiH danas će biti izricanje presude u slučaju 'Dženan Memić'.

Zijad Mutap, Hasan Dupovac, Alisa Ramić, Josip Barić i Muamer Ožegović terete se da su djelovali kao organizirana kriminalna grupa s ciljem prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede.

Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život 8. februara 2016. godine. Nekoliko dana poslije, preminuo je na KCUS-u.

Na Raportu pratite uživo prenos:

09:17 - Perić je obrazložio i presudu vezano za Josipa Barića i Muamera Ožegovića. Istakao je da nije dokazano da je Barić prikrivao dokaze koji se odnose na krv Dženana Memić i krvavu odjeću. Ovdje opširnije.

Što se tiče Ožegovića koji se tereti da je izbrisao snimak s nadzornih kamera hotela Cristal, Perić je kazao da je snimak postojao. Ali da Ožegović nije jedini koji je imao pristup.

"Pristup su imali konobari i recepcioneri. Nije se moglo dokazati da je brisanje izveo Ožegović. Svi su to mogli koji su imali interes.".

09:12 - Perić je dalje kazao da Zijadu Mutapu nije dokazano zašto bi se on udruživao da nešto zataška.

Govorio je njegovom dnevniku.

"Tu nema ništa što bi dokazalo da postoji plan skrivanj niti da Alisa nešto zna. On iznosi svoje pretpostavke i sumnje. Ne postoje zapisi o tome da Mutap navodi istragu na krivi trag".

Za Alisu Ramić je istakao da se iz dokaza vidi da je ona dala izjavu u kojoj je rekla da ih je udarilo auto.

"Učinila je to prije dolaska Zijada Mutapa. Ona je dala lične podatke i nije imala ličnu amneziju. Postavlja se pitanje da li nešto zna više. Treba imati na umu da je i ona zadobila povrede glave koje potiču od pada na zemlju. Desilo se sve navečer, ne znamo da li je nešto mogla vidjeti više. I tužilac je krenuo od pretpostavke, ali mi ne možemo na osnovu toga zasnivati odluku", naveo je on.

Istakao je da su svjedoci nepozdan dokazni materijal u postupku.

"Neki namjerno lažu, neki se ne znaju izraziti", naveo je Perić.

08:59 - Počelo je izrucanje presude u slučaju 'Dženan Memić'. Sudskim vijećem predsjedava sudija Branko Perić koji i čita presudu.

"Imali smo pred sobom optužnicu koja je nastala iz istrage koja još nije okončana. Tako nešto nije zabilježen u sudskoj praksi. Među optuženima je oštećena koja je u ovom događaju imala povrede. Ne znamo da je oštećena prikrivala dokeze, u interesu oštećene je da se dokaže ko je kriv. Imamo optužnicu za pomaganje, a ne znamo kome pomažu i iz kojeg motiva. Neophodna je svijest da se počini krivično djelo. Samo iz ovih primjera vidimo kompleksnost slučaja. Čuli smo da istraga još nije otkrila kako je došlo do povreda i ko je kriv. Iz dokaza koji smo imali nismo mogli vidjeti zašto su se optuženi povezali u grupi i šta im je bio motiv. Šta povezuje motive policajaca.

Tužioci su saslušali 69 svjedoak i vještaka, od toga 14 zaštićenih. Optužnica nije bila na čvrstim temeljima", rekao je Perić između ostalog.

On je kazao da je bilo svjedoka za koje Sudu nije bilo jasno zašto su tu.

"Slušali smo noćnog čuvara koji nije vidio ništa osim policijskog auta. Činilo se da su se tužioci teško snalazili u predmetu. Na kraju su odustali od nekih svjedoka. Tužioci su postali žrtve olako donesenih zaključaka", rekao je Perić.

Perić je kazao da su svi optuženi oslobođeni krivice u ovom slučaju. On je pročitao za šte su se teretili svi optuženi.

08:54 - Muriz i Arijana Memić stigli su u Sud BiH u pratnji svog advokata Ifeta Ferageta. Memiću su sinoć dali ekskluzivnu ispovijest za Raport u kojoj su govorili i šest godina svoje borbe da dokažu da je Dženan ubijen, a ne stradao u saobraćajnoj nesreći.

08:40 - Sudeći prema broju građana koji pristižu sudnica će biti puna.

Veliki broj građana stigao da prati izricanje presude

08:36 - Brojni građani okupljaju se ispred Suda BiH kako bi dali podršku porodici Memić. Međut njima su i Abdulah Sidran te Senad Pećanin.

08:35 - Optuženi u slučaju 'Dženan Memić' pristižu u Sud BiH.