kardiovaskularno zdravlje

Većina ovo ulje smatra najzdravijim. Stručnjaci upozoravaju: ‘Ostavlja negativne posljedice’

Kokosovo ulje, koje je zadnjih godina steklo veliku popularnost, primjer je namirnice koja ima i tamnu stranu. Iako se često promovira kao zdrav izbor, stručnjaci sve više upozoravaju na njegove potencijalno štetne učinke, osobito na kardiovaskularno zdravlje.

Kokosovo ulje, koje mnogi smatraju korisnim za zdravlje, sve češće izaziva zabrinutost među stručnjacima za srce i krvne žile. Najnovija istraživanja ukazuju na to da ova popularna namirnica može povisiti nivo holesterola, što je posebno naglasio dr. Mohammed Alo u svom TikTok videu, prenosi BestLife.

Mnogi ga smatraju zdravim

"Masnoće koje ostaju čvrste na sobnoj temperaturi spadaju u grupu zasićenih masti, a upravo one podižu LDL holesterol," objasnio je dr. Alo. Posebno je upozorio na potrebu izbjegavanja ulja s visokim udjelom zasićenih masti.

LDL, poznat i kao “loš holesterol”, može uzrokovati stvaranje plaka na stijenkama arterija, čime se povećava rizik od ozbiljnih srčanih problema, poput srčanog ili moždanog udara. U usporedbi s drugim masnoćama, kokosovo ulje ima čak 90% zasićenih masti, dok puter sadrži 64%.

Iako se kokosovo ulje u određenim situacijama može pokazati korisnim, njegova pretjerana upotreba, osobito kod osoba s visokim holesterolom ili srčanim bolestima, zahtijeva dodatni oprez.