Svijet

Velika BBC-jeva analiza: Ima li dokaza za ruske tvrdnje o biološkom oružju u Ukrajini?

Rusija tvrdi da se u Ukrajini uz pomoć Sjedinjenih Američkih Država razvija biološko oružje. Rusi kažu da se sada uništavaju dokazi kako bi se to prikrilo, međutim SAD tvrdi da su to besmislice te da Rusija izmišlja laži kako bi opravdala svoj napad na Ukrajinu. BBC je analizirao tvrdnje Rusa kako bi utvrdio ima li istine u njihovim optužbama.

Nema dokaza da SAD financira istraživanje biološkog oružja u Ukrajini

Rusija je Ukrajinu i SAD optužila da u 30 laboratorija diljem Ukrajine rade s “opasnim patogenima”. Ukrajina u svom sistemu javnog zdravstva ima više desetaka laboratorija u kojima se istražuju opasne bolesti. Neki od tih laboratorija primaju financijsku i drugu pomoć iz SAD-a, Evropske unije i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Situacija je slična u brojnim drugim državama. Unatoč tome što Rusija tvrdi da se radi o tajnim laboratorijima, informacije o američkom sudjelovanju u njihovom radu može se pronaći na internetskoj stranici američke ambasade u Ukrajini.

Uz to, SAD je 1990-ih godina nakon pada Sovjetskog saveza uspostavio “Program redukcije bioloških prijetnji” kako bi se smanjio rizik od biološkog oružja koje je ostalo u bivšim članicama Saveza poput Ukrajine. Amerika je određenim laboratorijima u Ukrajini dala novac kako bi unaprijedili svoju opremu, međutim njihove se uprave nalaze u Ukrajini, a ne u SAD-u.

Ministarstvo odbrane SAD-a i Ministarstvo zdravstva Ukrajine od 2005. godine zajedno rade na poboljšanju laboratorija u sistemu javnog zdravstva. “Amerika se sa zemljama partnerima zajedno bori protiv najopasnijih zaraznih bolesti na svijetu”, stoji na internetskoj stranici američke ambasade u Ukrajini.

Nema dokaza da SAD i Ukrajina proizvode biološko oružje. Amerika je u januaru ove godine rekla da tim programom želi “smanjiti prijetnju od biološkog oružja”.

Rusija je prije znala plasirati slične tvrdnje o laboratorijima u susjednim državama koji sarađuju sa Sjedinjenim Državama. Ruski državni mediji objavili su 2018. godine da se Gruzijcima u jednom laboratoriju koji sarađuje s Amerikom daju neispitani lijekovi. BBC tvrdi da nije pronašao dokaze koji bi poduprli tu tvrdnju.

Nema dokaza da je Ukrajina uništila patogene kako bi sakrila tajna istraživanja

Ruski dužnosnici tvrde da je Ukrajina pokušala sakriti dokaze o zabranjenim aktivnostima u koje se navodno upuštala.

Ruski general Igor Kirilov rekao je na dan početka ruske invazije na Ukrajinu da je ruska vojska u Ukrajinu pronašla dokumente koji pokazuju da je Ministarstvo zdravstva Ukrajine odlučilo uništiti sve biološke agense u svojim laboratorijima. “Ministarstvo odbrane SAD-a zna da će se otkriti da su Ukrajina i Amerika prekršile Konvenciju o zabrani razvijanja, proizvodnje, gomilanja i korištenja hemijskog oružja i o njegovu uništenju ako ti dokumenti padnu u ruke ruskih stručnjaka”, rekao je Kirilov.

BBC nije uspio utvrditi vjerodostojnost tih dokumenata.

WHO je BBC-u rekao da je Ukrajini savjetovao da uništi opasne patogene koje čuva u laboratorijima u sistemu javnog zdravstva kako nakon kakve nesreće ne bi došlo do širenja istih među populacijom. WHO je rekao da već nekoliko godina s Ukrajinom radi na podizanju stepena sigurnosti u tim laboratorijima. WHO nije rekao kada je Ukrajini dao spomenuti savjet te je li ga je Ukrajina uvažila i sprovela u djelo. Nije rekao ni kakvi se patogeni nalaze u ukrajinskim laboratorijima. Amerika je, međutim, rekla da je Ministarstvo zdravstva Ukrajine nakon ruskog napada 24. februara naredilo “sigurno zbrinjavanje uzoraka”.

“Nema indikacija da su ukrajinski laboratoriji sudjelovali u nekim sumnjivim radnjama koje bi bile u suprotnosti s Konvenciji o zabrani hemijskog oružja”, rekla je Filippa Lentzos, stručnjakinja za biosigurnost na King's Collegeu u Londonu. Dodala je da su patogeni koji se čuvaju u laboratorijima bakterije i virusi, a ne “planovi i tlocrti za biološka oružja”. “Čuvaju se u sigurnim objektima kako se osobe koje s njima rade ne bi njima i zarazile”, dodala je Lentzos.

Lažna je tvrdnja da mnogo patogena sugerira da se istražuju biološka oružja

Igor Kirilov rekao je i da prisutnost velikog broja bioloških patogena u ukrajinskim laboratorijima potvrđuje da se oni koriste u vojne svrhe. Filippa Lentzos kaže da ta izjava nije u skladu sa naukom i logikom. “Broj patogena zapravo nije bitan. Patogeni se u laboratoriju mogu lako uzgojiti, čak i iz malog uzorka”, rekla je Lentzos.

“Ti laboratoriji objavljuju tekstove u časopisima i knjigama koji su dostupni svima. Sarađuju na brojnim projektima s partnerima iz cijelog svijeta”, rekao je Brett Edwards, viši predavač na Univerzitetu u Bathu u Engleskoj koji je specijaliziran za pitanja sigurnosti i javnih politika.

“S obzirom na to koliko ih je teško koristiti u sukobima, ne bi imalo strateškog smisla da Ukrajina značajne sume odvaja za istraživanje biološkog oružja”, rekao je Dan Kaszeta, bivši pripadnik američke vojske i stručnjak za odbranu od hemijskog oružja. “Zemljama poput Ukrajine znatno je lakše koristiti konvencionalno oružje, a ono je i učinkovitije.”

Ko je još ponovio ruske tvrdnje o biološkom oružju?

Zamjenik glasnogovornice Ministarstva vanjskih poslova Narodne Republike Kina Zhao Lijian prošle je sedmice Ameriku optužio da ukrajinske laboratorije koristi za “provođenje bio-vojnih planova”. Slične su optužbe plasirali i iranski te sirijski dužnosnici.

Iako su ruske optužbe ponovili i neki drugi akteri, viši naučni saradnik Centra za međunarodne i sigurnosne studije Univerziteta u Marylandu u SAD-u Milton Leitenberg kaže da je većina poruka koje Rusija šalje namijenjena Rusima. Leitenberg smatra da Rusija tvrdnje poput te o biološkom oružju plasira kako bi “zamutila” umove ruskih državljana koji ne znaju da se radi o lažima te koji nemaju pristup drugim izvorima informacija pored onih koje kontrolira Kremlj.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare