Sport

Velika nada bh. košarke oduševila Vujoševića: Crnogorski klub ga ugrabio ispred Partizana

Tarik Hrelja velika je nada bosanskohercegovačke košarke.

Ovaj 17-godišnji Sarajlija član je crnogorskog Studentskog Centar Derbyja, kluba iz Prve ABA lige koji važi za filijalu mnogo poznatije podgoričke Budućnosti, jednog od vodećih timova u regionu.

Tarik je sin poznatog sarajevskog košarkaša Amira Hrelje, koji nam govori o igraču kojeg je želio u svoje redove dovesti i Partizan.

Počeo kod Bašovića

No, ambicije euroligaškog kluba iz Beograda o angažmanu mladog Hrelje zasad su na čekanju.

A nije da nisu imali priliku...

"Tarik je relativno kasno počeo trenirati košarku, prije nekih tri godine. Prije toga je trenirao fudbal.

U početku je bio kod poznatog sarajevskog trenera Sabahudina Bašovića, u mlađim kategorijama Bosne. Kasnije je prešao u Real Way, kod Nedima Džemića", kaže Amir za Raport.

Nakon nekog vremena, Tarik je počeo odskakati u svojoj selekciji. To nije prošlo nezapaženo.

"Nakon nekih pola godine, ljudi iz grčke menadžerske agencije Lotsos došli su u posjetu Real Wayu, želeći vidjeti kako se radi sa mlađim igračima. I primijetili su Tarika.

Zainteresovali su se i odmah su izrazili želju da razgovaraju sa mnom kako bi vidjeli možemo li sarađivati, odnosno mogu li oni zastupati Tarika", kaže Hrelja.

Amir je pristao nakon čega su Grci dogovorili za mladog igrača probu u Partizanu koja je uspješno prošla...

Zadovoljio na treninzima

"Tarik je zadovoljio na treninzima. U Partizanu su bili spremni da ga dovedu, ali kako Tarik zbog svoje konstitucije u tom momentu nije mogao parirati drugim igračima, predložili su nam da on ostane još pola godine u Sarajevu.

Prema njihovom prijedlogu, radio bi pod nadzorom trenera za fizičku pripremu i nutricioniste koje bismo mi našli, a Partizan finansirao.

Međutim, nisam bio siguran mogu li naći stručnjake koji bi na taj način radili s djetetom i tu smo mogućnost odbili", kaže Hrelja.

Istovremeno, pojavio se interes SC Derbyja. Probu u ovom klubu Tarik je uspješno prošao i ostao u Podgorici.

"Potpisao je prošle godine stipendijski ugovor sa Studentskim Centrom. Dobio je i poziv u kadetsku reprezentaciju BiH te nastupao na Evropskom prvenstvu", kaže Amir.

Tarik u Podgorici radi i pod nadzorom legendarnog trenera Duška Vujoševića za kojeg čujemo da je također zadovoljan potencijalom mladog bh. igrača.

Vujošević koordinator svih selekcija

"Tamo je Duško Vujošević koordinator svih selekcija. On dolazi svakih 15-20 dana na treninge. Baš sada Tarik pod njegovim nadzorom radi u Podgorici", objašnjava Hrelja.

Ovog ljeta Tarik će vjerovatno igrati za bh. juniorsku selekciju. Nakon toga počinje jako bitnu klupsku sezonu.

"Trebao bi igrati drugu crnogorsku ligu za seniore i za juniorsku ekipu Studentskog Centra", dodaje Hrelja.

Tarik Hrelja visok je 198 centimetara. Igra na pozicijama playmakera i beka-šutera.

"Mislim da za sada sve ide jako dobro. Studentski Centar je odlična sredina za razvoj mladih igrača. Pored toga što imaju kvalitetan rad, veoma su zanimljivi skautima velikih klubova, čak i onih iz NBA lige", ističe Hrelja.

Ostanak u BiH nije bio opcija, kad se pogledaju uvjeti za košarkaški razvoj.

"Kao ilustraciju, navest ću vam primjer da u Podgorici Tarik trenira šest sati dnevno, podijeljeno u dva treninga, ujutro i navečer.

Ovdje je imao jedan trening dnevno u trajanju od sat i pet minuta.

Jednostavno, klubovi ovdje nailaze na mnogo probleme, od termina za treninge pa dalje. Šteta, jer ovdje imamo zaista talentirane djece", rekao je Amir Hrelja.

Tarik Hrelja: Igra na poziciji beka