Evropska komisija odobrila je dodavanje brenda „livanjski sir“ u registar zaštićenih oznaka geografskog porijekla.
Zaštita livanjskog sira je konkretan primjer pogodnosti tijesnog partnerstva s Evropskom unijom za Bosnu i Hercegovinu.
Zaštićena geografska oznaka štiti autentičnost livanjskog sira, kao garancija da ovaj naziv može nositi samo sir proizveden u određenim područjima i prema tradicionalnim metodama.
Navedena oznaka štiti ne samo njegov jedinstveni okus već i povezanost s klimom ovog područja, pašnjacima i tradicionalnim metodama proizvodnje sira, što ga čini simbolom poljoprivredne izvrsnosti u Bosni i Hercegovini.
U video poruci šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Luigi Soreca istaknuo je kako se livanjski sir pridružuje popisu zaštićenih proizvoda kao što su šampanjac, parmezan ili iberijska šunka.
„Livanjski sir je prvi prehrambeni proizvod sa zapadnog Balkana koji je zaštićen u EU. Nadamo se da će biti još takvih proizvoda. Na raspolaganju smo istaknutim domaćim proizvođačima hrane i pića za savjete kako se mogu prijaviti za geografske oznake i sheme kvaliteta u EU te uživati u njihovim pogodnostima“, poručio je Soreca.
Today, Livanjski sir 🧀becomes the first food product in the Western Balkans to receive 🇪🇺 Protected Geographical Indication (PGI) status, joining the ranks of prestigious European products that are protected for quality and authenticity.
— Luigi Soreca (@LSorecaEU) December 12, 2024
My hope is that more 🇧🇦 products will… pic.twitter.com/rUgN9FISk6
Livanjski sir je tvrdi, punomasni sir proizveden od kravljeg mlijeka, ovčjeg mlijeka ili njihove mješavine. Ima blago sladak okus, koji podsjeća na jezgre oraha, a s vremenom razvija ugodno pikantan okus.
Njegova karakteristična aroma, pod utjecajem lokalnog aromatičnog bilja, potječe od stoke koja pase na jedinstvenoj vegetaciji tog područja, dajući mlijeku svoj prepoznatljiv karakter.
Sir se proizvodi u livanjskom kraju od 19. stoljeća, a metode proizvodnje prenose se kroz generacije, osiguravajući dosljednu kvalitetu.
Zajedno s posebnim okolišnim uvjetima regije, uključujući mješavinu mediteranske i kontinentalne klime, tradicionalne tehnike proizvodnje osiguravaju iznimnu kvalitetu i ugled livanjskog sira.
Nova oznaka bit će dodana na popis od 3.639 poljoprivrednih proizvoda koji su već u registru Unije za poljoprivredne zemljopisne oznake, saopćila je Evropska komisija.
"S obzirom na to da nam se bliže praznici, radujem se što ću prijateljima i porodici poslužiti Livanjski sir i druge proizvode iz Bosne i Hercegovine. A možda i uzmem zalogaj ili dva i prije toga. Svaka čast", poručio je Soreca.