Vijeća ministara BiH sjednica uvrhu Zoran Tegeltija predsjedavajući sjede za stolovima poredanim ukrug desetak njij na zidu grb BiH i zastava BiH smeđi parket
Politika

Vijeće ministara BiH prekinulo sjednicu: Krivi ministri iz HDZ-a

Vijeće ministara BiH odgodio je danas je prekinulo sjednicu nakon što nije postignuta saglasnost o dnevnom redu. Srna navodi da su protiv dnevnog reda glasali ministri iz HDZ-a.

Zbog čega?

Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora (HDZ BiH) obrazložio je što je došlo do toga dana.

Kazao je kako mu je žao što nije bilo volje da se na dnevni red sjednice Vijeća ministara BiH uvrsti Nacrt Budžeta institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2023. godinu. Bevanda smatra da je nužno da se svi budžeti u BiH donose do kraja godine

“Ministarstvo finansija i trezora BiH završilo je svoj dio posla. Predstoje neodložne obaveze koje se mogu završiti samo usvajanjem budžeta. To je bio razlog što sam uz Budžet predložio nekoliko tačaka koje bi otkočile mnoge procese. I omogućilo efikasno poslovanje Ministarstva finansija i trezora BiH i neometano funkcioniranje institucija BiH. Posebno i obaveza koje imamo prema zaposlenima nakon određenih zakonskih izmjena”, naglasio je Bevanda.

Dodao je kako je odbijanje članova Vijeća ministara BiH da se budžet za iduću godinu uvrsti u dnevni red dovelo do toga “da ministri iz reda Hrvata glasaju protiv ponuđenog dnevnog reda”.

O novom terminu održavanja 58. sjednice javnost će biti blagovremeno informirana, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Privremena suspenzija

Vijeće ministara BiH je, između ostalog, danas trebalo da razmatra Nacrt zakona o vanjskim poslovima Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

Trebao je biti razmatran i Nacrt zakona o sklapanju i izvršavanju međunarodnih ugovora, kao i Nacrt zakona o slobodi pristupa informacijama na nivou institucija BiH.

Bilo je predviđeno i razmatranje Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH.

Privremena suspenzija i smanjenje carinskih stopa kod uvoza određenih roba do 31.12.2023. godine, ali i razrješenje sa dužnosti direktora državnih agencija također su trebali biti dio odluka koje su ministri trebali donijeti danas.

Podsjetimo, u proteklom periodu Vijeće ministara je jako tromo radilo. Stoga nije donesen veliki broj odluka. Tako da na posljednje dvije sjednice moraju odlučivati o stotinama sporazuma, odluka i inicijativa.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare