Životni stil

Vikend je: Ovo su 4 slasna, drugačija recepta za ljubitelje roštilja

Pileći ražnjići, kukuruz s mirisnim uljem i začinskim biljem, kozice – jela s roštilja imaju poseban ukus i miris, dok proces kuhanja ne oduzima puno vremena i ne zahteva previše truda. Predstavljamo vam popularne i drugačije recepte s roštilja od onih standardnih ćevapi i sudžukice.

Janjetina s ruzmarinom

Janjetina s ruzmarinom

Sastojci:

7 janjećih rebara
4 kašike maslinovog ulja
svježi peršun
ruzmarin
so

Način pripreme:

Prvo je potrebno pripremiti marinadu za meso. Da biste to učinili, u dubokoj posudi pomiješajte maslinovo ulje, nasjeckani peršun, ruzmarin, so i biber. Nakon toga, meso treba staviti u posudu s marinadom i držati tako 90 do 120 minuta – na taj način će upiti sve arome i postati mekše i sočnije.

Zatim meso peći na roštilju 7-8 minuta sa svake strane. Važno je osigurati da u roštilju nema otvorene vatre, da meso ne bi zagorjelo. Zbog toga pri ruci treba imati bocu vode. Gotovo jelo služi se vruće, dopunjeno svježim povrćem i začinskim biljem.

Kukuruz s maslacem i začinskim biljem

Kukuruz s maslacem i začinskim biljem

Sastojci:

4 kukuruza
4 kašike maslinovog ulja
50 g maslaca
2 čehne bijelog luka
peršun
paprika
so

Način pripreme:

Kukuruz u klipu ogulite i namažite maslinovim uljem. Zatim stavite kukuruz na rešetku roštilja i pecite ga oko 20 minuta, neprestano ga okrećući.

Kada je kukuruz gotov, rastopite maslac i dodajte nasjeckani peršun, ruzmarin i izgnječen bijeli luk. Gotovo jelo se servira vruće, s mirisnim maslacem i solju.

Šiš kebab s pilećim krilcima

Šiš kebab s pilećim krilcima

Sastojci:

1 kg pilećih krilaca
2 crna luka
3 čehne bijelog luka
500 ml kefira
mladi luk
biber
so

Način pripreme:

Pomiješajte kefir, sitno nasjeckani crni, mladi i bijeli luk, so i biber. U dobijenu marinadu ubacite pileća krilca – meso morate marinirati najmanje sat vremena. Zatim stavite krilca na rešetku ili ražnjiće i pecite na roštilju oko 20 minuta, uz često okretanje. Gotovo jelo poslužite sa svježim povrćem i nasjeckanim začinskim biljem. Pilećim ražnjićima možete dodati svježe pripremljen umak od kisele pavlake i bijelog luka, za čiju pripremu je dovoljno sitno nasjeckati bijeli luk i pomiješati sastojke.

Kozice u umaku od limete i meda

Kozice u umaku od limete i meda

Sastojci:

1 kg kozica
1 limeta
3 kašike maslinovog ulja
1 kašika meda
crvena ljuta mljevena paprika
so

Način pripreme:

Prvo morate napraviti marinadu. Da biste to učinili, u dubokoj posudi pomiješajte ulje, sok od limete, med i začine. Dobijeni umak dodajte neoguljenim kozicama i marinirajte oko sat vremena.

Zatim stavite kozice na roštilj i pecite 15-20 minuta. Po želji se gotovo jelo može preliti i umakom od maslinovog ulja i soka limete, te posuti svježim nasjeckanim peršunom.