Kondenzacija je uobičajena oko staklenih prozora i vrata tokom zime, ali može biti problem za vaš frižider tokom cijele godine. Srećom, to je lako popraviti unošenjem nekoliko jednostavnih promjena u način na koji koristite frižider. Tako ćete riješiti višak vode.
Frižideri rade tako što neprestano isparavaju tekućinu u plin i natrag u tekućinu kako bi održali hladnu temperaturu za sigurno skladištenje hrane. Iako vlaga u frižideru nije razlog za brigu, višak vode nakupljen na dnu ili oko stranica može biti znak dubljeg problema. Prema stručnjacima, postoji nekoliko uzroka kondenzacije unutar ovog uređaja za hlađenje, od kojih je većinu lako riješiti uravnoteženjem vlažnosti i temperature te reorganizacijom vaših ohlađenih proizvoda.
Kako zaustaviti kondenzaciju
Prema stručnjaku firme Home Efficiency Guide, kondenzacija u frižideru se događa kada se topli zrak pun vlage hladi.
"Ako se ovo dogodi unutar frižidera, morate pronaći izvor toplog zraka što je prije moguće. U većini slučajeva, topli zrak ulazi kroz vrata, ali postoji mogućnost da dolazi iz namirnica koje čuvate u svom frižideru."
Nije uvijek lako odmah odrediti tačan uzrok, ali postoji nekoliko stvari koje možete pokušati. Postoje "dva jednostavna testa" koja možete izvesti kako biste provjerili je li vaša brtva istrošena.
Crna plijesan
Plijesan je uvijek rizik kada imate posla s kondenzacijom, a možda se već stvorila oko vrata. Ako pronađete plijesan, brtvu će trebati temeljito očistiti ili zamijeniti ako je oštećenje ozbiljno.
Kako biste uklonili crnu plijesan na brtvi, pokušajte ju očistiti mekom krpom ili spužvom, bijelim sirćetom i toplom vodom. Ali nikako ne smijete koristiti abrazivna sredstva za čišćenje kao što je soda bikarbona jer može oštetiti uređaj.
Test s novčanicom
Ovaj drugi test uključuje zatvaranje vrata frižidera na papirnoj novčanici postavljenoj između vrata i frižidera. Ako možete izvući novčanicu bez otpora, onda vrata ne rade kako treba. Kako biste zatvorili sve praznine između brtve i vrata, prstima je nježno povucite s vrata.
Izbjegavajte često otvaranje vrata
Ako nema vidljivih oštećenja na, možda otvarate vrata prečesto ili predugo.
Tekućine ili hrana s visokim udjelom vlage također mogu pridonijeti stvaranju vlage u vašem frižideru. Hrana poput zelene salate i voća otpušta vlagu unutar uređaja dok se hladi. Kako biste to izbjegli, zamotajte ove namirnice u papirnate ubruse i uvijek čuvajte hranu u zatvorenim posudama ili omotima sigurnim za frižider i otpornim na vlagu.
Ne pretrpavajte
Frižideri imaju tendenciju nakupljanja proizvoda tijekom vremena koji se često guraju na stražnji dio polica.
Pretrpan frižider može dovesti do blokiranih ventilacijskih otvora u različitim odjeljcima, sprečavajući cirkulaciju hladnog zraka u uređaju. Višak vlage koja se skuplja oko stranica i dna polica ključni su znakovi prenatrpanog frižidera, posebno ako su mnogi predmeti plastični i četvrtastog oblika. Kako biste izbjegli kondenzaciju, steknite naviku uklanjanja stvari koje nećete jesti.
Vruća hrana
Pohranjivanje ostataka hrane u frižider odličan je način za planiranje unaprijed, a istovremeno smanjuje bacanje hrane, ali u žurbi to može biti problematično za vaš uređaj.
Frižideru će trebati puno više vremena da stabilizira svoju unutrašnju temperaturu kada je napunjen toplom hranom. U većini slučajeva plastične posude će biti prekrivene problematičnim vodenastim ostacima.
Postavka temperature
Provjera temperature vašeg uređaja također je ključna kako biste spriječili da pripravci koje napravite ne propadnu. Frižider treba držati na temperaturi između 4-5 i oko -18 za zamrzivač.