Politika

Vlada FBiH danas daje saglasnost za dokapitalizaciju Sarajevo osiguranja: Novalić želi vlasništvo prepustiti firmama bliskim SDA!?

Vlada će dati saglasnost za dokapitalizaciju Sarajevo osiguranja

Vlada Federacije BiH danas bi na sjednici mogla dati saglasnost za dokapitalizaciju Sarajevo osiguranja, nezvanično je rečeno Raportu.

Međutim, kako je Raportu rečeno, premijer Fadil Novalić (SDA) smislio je plan. Iako, sudeći po fotografijama, ne prisustvuje sjednici on je pripremio sve što je bilo potrebno.

Naime, Vlada FBiH dat će saglasnost za dokapitalizaciju ovog profitabilnog preduzeća.

Međutim, onda se sama neće prijaviti odnosno neće pokušati uzeti dio vlasništva.

Prema našim informacijama, Vlada koju predvodi SDA trebala bi većinsko vlasništvo prepustiti sebi bliskim biznismenima i kompanijama.

Nezvanične informacije govore da će se na dokapitalizaciju prijaviiti firme koje su povezane ili su u vlasništu AS Holdinga.

Tako bi ova grupacija ovladala sa više od 50 posto Sarajevo osiguranja.

Simptomatično je da je i do sada predstavnik Vlade FBiH u Nadzornom odboru bio ustvari drugi čovjek AS Holdinga Mirza Kasum.

Na kraju, postavlja se pitanje zašto crnolistaš Novalić pred kraj mandata ulazi u ovako velik posao i prodaje profitabilnu kompaniju!?

Zanimljivo je da paralelno s ovim procesom SDA pokušava na kraju mandata ugurati što više uhljeba u državni sistem. Tako se na intervjue pozivaju osobe koje su se prijavile na konkurse koji su bili raspisani još ljetos!? To ostavlja sumnju da Vlada FBiH predvođena SDA pokušava pred kraj završiti neke strateške stvari pred dolazak nove vlasti.