Politika

Vlada KS uzvraća udarac: Otkud to da sad Novalić gura zakon o konsolidaciji zdravstvenih ustanova? Iza svega je panika na KCUS-u

Vlada FBiH danas je na sjednici utvrdila Prijedlog zakona o finansijskoj konsolidaciji/restruktuiranju javnih zdravstvenih ustanova u FBiH.

Radi se, dakle, o ustanovama čiju su osnivači općine, kantoni ili FBiH.

Kako je saopćeno, Vlada Federacije BiH će iz Budžeta FBiH u naredne tri godine (od stupanja na snagu zakona), za program finansijske konsolidacije i/ili restruktuiranja univerzitetsko-kliničkih bolnica, kao i podršku procesu restrukturiranja i sanacije u kantonalnim i općim bolnicama, izdvojiti sredstva u ukupnom iznosu od 225 miliona KM.

Premijer Fadil Novalić ovo je u saopćenju nazvao reformskih zakonom.

No, otkud sad ovaj zakon?

Zanimljivo je da je on uslijedio nakon što je Kanton Sarajevo najavio reviziju dodjele sredstava KCUS-u.

Poznato je da Kantona Sarajevo već godinama, faktički od kraja rata, finansira KCUS sa 70 posto učešća, iako svu upravljačku strukturu imenuje Vlada FBiH, a osnivači su i drugi kantoni. Ipak, najveći teret je podnosio KS.

Posljednjih mjesec, Kanton Sarajevo je to preispitivao.

Naime, kako saznajemo, Ministarstvo zdravstva KS je tražilo od Vlade KS da se obustavi finansiranje ustanova čiji osnivač nije KS, ali jeste FBiH ili da se KS upiše u osnivačke akte.

Ipak, glavni razlog zbog kojeg je SDA-ov Fadil Novalić progurao ovaj zakon jeste KCUS.

Kako smo već rekli, Vlada FBiH je većinski vlasnik i imenuje upravljačku strukturu, dok KS daje finansije u iznosu od oko 70 posto.

Vlada FBiH do danas nije nikad uplatila obavezujuću tranšu, mimo jednokratnih pomoći koje je uplaćivala.

Zato je KS tražio i zvanične podatke o tome, što se vidi iz dopisa koje je Raport dobio na uvid.

Prvo je Zavod zdravstvenog osiguranja slao dopise u tražio informaciju o tome koliko Vlada FBiH duguje KCUS.

Dopis ZZO KS prema Vladi FBiH

Razlog je jer je Ministarstvo zdravstva to navelo u svom dopisu ka ZZO KS.

Vranićeva instrukcija prema ZZO KS

“Uključiti saznanja o dugovanjima Federacije BiH prema KCUS-u, te obzirom da je KCUS ustanova u većinskom vlasništvu federalnog titulara vlasništva, za ta sredstva umanjiti godišnju tranšu ZZO KS prema KCUS-u”, navodi se u dopisu koji potpisuje ministar Haris Vranić.

Vranićev dopis Vladi FBiH
Vranićev dopis Vladi FBiH

Dakle, Vlada KS najavila je da će KCUS-u uplaćivati samo redovnu tranšu, što bi bio direktan udara na ustanovu koju vodi Sebija Izetbegović (SDA).

Upravo zbog straga Sebije Izetbegović od toga da KS od sada uplaćuje onoliko koliko je i dužan umjesto da krpi rupe, Novalić je odlučio progurati zakon koji bi spasio i menedžarisanje direktorice KCUS-a.

Pored toga, Novalić je svjestan da bi, ukoliko KS prestane finansirati i dvije druge ustanove – Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika u saobraćaju Sarajevo ŽTO i Zavod za transfuzijsku medicinu Federacije BiH – imao ogroman problem.

U suštini KS traži samo da Federacija na sebe preuzme ono što je dužna da plaća, a do sada je to na svojoj grbači nosilo Sarajevo.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
1 Comment
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
trackback
Novalić u akciji spašavanja vojnika Rajana: Novi SDAHDZ-ovski tal u kojem su vukovi siti, a narod opet budala
6 mjeseci

[…] zdravstvenih ustanova krije samo stranački tal i sisanje budžetskog novca u predizborno vrijeme, Raport je faktički najavio odmah po objavi saopćenja iz Vlade […]