Ekonomija

Vlada RS ograničila cijenu peleta na 480 KM bez PDV-a po toni

Vlada RS usvojila je na današnjoj sjednici, Odluku o privremenoj mjeri za ograničenje visine cijene peleta. Odlukom kojom se propisuje najviša maloprodajna cijena peleta od drveta na 480 KM + PDV po toni u svim pakovanjima, u trgovini na malo na teritoriji Republike Srpske.

"Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u 'Službenom glasniku Republike Srpske'. Prestaje da važi 31. marta 2023. godine.

Na današnjoj sjednici, Vlada RS je donijela i Odluku o odobravanju sredstava u iznosu od 30.000 KM Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci za izradu studije. Studije pod nazivom "Istraživanje klimatskih rizika i hazarda u RS na bazi klimatskih promjena". Sredstva će obezbijediti Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

"Klimatske promjene imaju sve veći uticaj na brojne sektore u Republici Srpskoj, a najviše su ugroženi poljoprivreda i vodoprivreda. Iz tog razloga, a s obzirom na to da PMF ima dugogodišnje iskustvo u sprovođenju projekata u oblasti klimatskih promjena i životne sredine, potrebno je da se izvrši naučno istraživanje i uradi studija o procjeni klimatskih hazarda i rizika u Republici Srpskoj na bazi klimatskih modela", dodaje se u saopštenju.

U sklopu ovih aktivnosti, neophodno je izraditi oko 400 klimatskih mapa, te izvršiti stratešku procjenu uticaja na bazi njihove analize.