Svijet

Vladimir Putin poslao još jednu jezivu poruku: “Mogućnost nuklearnog rata je u porastu”

Ruski predsjednik Vladimir Putin je danas poslijepodne govorio putem video veze na sastanku svog Vijeća za ljudska prava.

Putin je ustvrdio da Rusija nije započela “rat” u Ukrajini. Umjesto toga je naveo naveo da rat počeo “državnim udarom” 2014. godine u Ukrajini. Nakon toga je Moskva zauzela ukrajinsko poluostrvo Krim.

Vladimir Putin: Optužuje i Poljsku

Dodao je da Rusija nije imala “nikakve šanse da sredi situaciju u Ukrajini”, gdje snage Kremlja ratuju od kraja februara.

Putin je tada tvrdio da se Poljska, koja je susjed s Ukrajinom, nada zauzeti teritoriju na zapadu zemlje. Poljska je posljednjih mjeseci primila milione ukrajinskih izbjeglica.

“Rusija bi mogla biti jedini garant teritorijalne cjelovitosti Ukrajine. Ali to ovisi o novim čelnicima Ukrajine”, riječi su Putina.

Ruski predsjednik osvrnuo se na strahove zbog nuklearnog oružja. Navodi da je prijetnja nuklearnog rata “u porastu”, prenosi Sky News.

“Rusija nije poludjela”

“Rusija nuklearno oružje smatra odgovorom na napad”, rekao je on.

Putin je također ustvrdio da Rusija “nema taktičko nuklearno oružje u drugim zemljama za razliku od Sjedinjenih Američkih Država.

“Imamo najnaprednije oružje, ali ne želimo njime mahati. Rusija nije poludjela”, rekao je Vladimir Putin.

No, rekao je da će se Rusija boriti za odbranu svojih interesa svim raspoloživim sredstvima u posljednjem primjeru zveckanja oružjem ruskog predsjednika:

“Prije svega, naravno, usredotočit ćemo se na miroljubiva sredstva. Ali, ako ne preostane ništa drugo, branit ćemo se svim sredstvima koja su nam na raspolaganju”.

Građanin drugog reda

Također se požalio da se Zapad prema Rusiji odnosi kao prema “građaninu drugog reda koji nema pravo na postojanje”.

U rijetkim komentarima o statusu rata, Putin je priznao da će to vjerovatno biti “dug proces”. Sugerirao je da Rusija ne planira napustiti sukob u skorije vrijeme.

Borbe u Ukrajini traju već deset mjeseci. To je znatno duže od munjevitog preuzimanja vlasti u samo nekoliko dana na koje je Putin računao prije invazije u februaru.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare