Nema razloga zašto se najukusnije blagdanske hladne salate ne bi jele cijele godine. Lagano se pripremaju, mogu stajati u frižideru, a zasitne su i slažu se uz mnoga glavna jela.
Ruska salata radi se jednako kao i francuska, ali uz dodatak mesa, što je i glavni sastojak koji stvara razliku u okusu i teksturi. Obično je to kuhana šunka rezana na komadiće, a može se staviti i pileće meso.
Umjesto jabuke koja ide u francusku salatu, u rusku se može dodati kruška ili obje voćke.
Osnovni sastojci za obje salate:
500 g graška
500 g krompira
500 g majoneze
500 g mrkve
250 g kiselih krastavaca
100-200 g kiselog vrhnja
1 kašika senfa
3 - 5 jaja
sol
biber
Francuska salata dodatni sastojci:
1 - 2 jabuke
limun
jogurt (po želji)
Ruska salata dodatni sastojci:
200 g na komadiće narezane kuhane šunke ili pilećeg filea
100 g kukuruza šećerca
jabuka, kruška ili obje voćke
100 g polutvrdog sira (po želji)
100 g tjestenine