Magazin

Volite li više francusku ili rusku salatu? U čemu je razlika, donosimo recepte

Nema razloga zašto se najukusnije blagdanske hladne salate ne bi jele cijele godine. Lagano se pripremaju, mogu stajati u frižideru, a zasitne su i slažu se uz mnoga glavna jela.

Ruska salata radi se jednako kao i francuska, ali uz dodatak mesa, što je i glavni sastojak koji stvara razliku u okusu i teksturi. Obično je to kuhana šunka rezana na komadiće, a može se staviti i pileće meso.
Umjesto jabuke koja ide u francusku salatu, u rusku se može dodati kruška ili obje voćke.

Osnovni sastojci za obje salate:

500 g graška

500 g krompira

500 g majoneze

500 g mrkve

250 g kiselih krastavaca

100-200 g kiselog vrhnja

1 kašika senfa

3 - 5 jaja

sol

biber

Francuska salata dodatni sastojci:

Francuska salata

1 - 2 jabuke

limun

jogurt (po želji)

Ruska salata dodatni sastojci:

Ruska salata

200 g na komadiće narezane kuhane šunke ili pilećeg filea

100 g kukuruza šećerca

jabuka, kruška ili obje voćke

100 g polutvrdog sira (po želji)

100 g tjestenine