Ovaj mirisni kolač od riže i mlijeka oduševit će i najzahtjevnija nepca. Ako volite sutliju i slične mliječne deserte, ovo je pravi recept za vas.
Sastojci
- 150 g riže arborio,
- 700 ml mlijeka,
- 1/4 kašičice soli,
- 1 limun,
- 75 g omekšalog maslaca, plus još dodatno za premazivanje kalupa,
- 3 jaja, na sobnoj temperaturi,
- 75 g šećera,
- 2 kašičice ekstrakta vanilije,
- muškatni oraščić.
Priprema
Rižu, mlijeko i so stavite u lonac te naribajte koricu jednog limuna. Kuhajte na jakoj vatri uz redovno miješanje do tačke vrenja, a potom smanjite vatru i nastavite kuhati mlijeko i rižu oko 30 minuta, neprestano miješajući, dok riža ne bude kuhana i mlijeko se ne upije. Kad je riža kuhana, maknite je sa štednjaka i umiješajte 75 g maslaca. Ostavite da se hladi sat vremena.
Zagrijte rernu na 160ºC, a kalup za torte od 20 cm premažite maslacem. Odvojite bjelanca od žumanaca. Umutite bjelanca u snijeg i ostavite ih sa strane.
Žumancima dodajte šećer i dobro ih izmiksajte. Žumanjcima i šećeru dodajte ekstrakt vanilije i dvije kašike soka od limuna, a zatim smjesu ulijte postupno u ohlađenu rižu, neprestano miješajući.
U posudu s rižom umiješajte snijeg od bjelanaca, polako miješajući. Smjesu nježno prelijte u pripremljeni kalup za tortu.
Naribajte muškatni oraščić i pecite 45 minuta. Ostavite da se ohladi te je pažljivo izvadite iz kalupa i poslužite uz preljev po želji.