Mousse je kremasti i lagani desert koji se može pripremiti od raznih slanih i slatkih namirnica. Mi vas izazivamo da iskoristite sezonu jagoda te napravite slastan mousse od tih finih plodova iz porodice ružovki.
Za ovaj recept potrebna su vam svega tri sastojka i dobar blender, mikser ili sjeckalica.
Sastojci za mousse od jagoda:
- 450 grama svježih jagoda
- 300 ml slatkog vrhnja za šlag
- 2 kašike šećera, meda ili javorovog sirupa
Priprema moussea od jagoda:
Dobro operite jagode te im odstranite peteljke. Narežite ih na manje komade.
Stavite jagode u kvalitetniji blender ili sjeckalicu zajedno sa šećerom te pulsirajte dok ne dobijete glatku smjesu. Za to će vam biti potrebno dvije do tri minute.
U mikseru napravite šlag, pa u njega nježno umiješajte pire od jagoda.
Dobivenu smjesu rasporedite u manje tegle ili posude i stavite na hlađenje barem pola sata prije konzumacije.
Poslužite s komadićima svježih jagoda.