Rasol, omiljeni zimski napitak svih uživalaca izrazito slane hrane, posebno kiselih napitaka iz zimnice.
Bogat je dobrim bakterijama koje pomažu probavnom sistemu, a koristi se i kao prirodni lijek za arterosklerozu i visok krvni pritisak, liječenje astme, reume i čira na želucu. On je dobar za jačanje imuniteta, čisti kožu i pomaže kod raznih vrsta karcinoma.
Rasol je tečnost dobijena od kiselog kupusa. Ova ljekovita tečnost sadrži velike količine vitamina B, C, E, K i minerala poput kalijuma, kalcijuma, fosfora, sumpora, gvožđa, bakra, cinka i magnezijuma.
Kada se ukiseli, kupus biva dodatno obogaćen vitaminom B12 kojeg inače pronalazimo u namirnicama životinjskog porijekla.
Najbolje od svega je što se svaka vrsta kupusa može kiseliti. Kiseli kupus je dodatno obogaćen fitonutrijentima i vitaminom C, sadrži antocijan, odnosno antioksidans koji štiti sive moždane ćelije.
Kako se koristi rasol?
Rasol se može piti sam. Osim toga, možete ga upotrijebiti i za razne supe i variva. Kiseli kupus odavno je prisutan u jelovnicima širom Evrope pa tako i kod nas u domaćoj kuhinji. Može biti odličan dodatak raznim jelima, ali i kao salata.
Ako baš želite isprobati nešto neobično i smjelo, onda vam predlažemo da si napravite jelo od dinstanog kupusa i slatkog krompira - batat. Jednostavno dinstajte kupus uz batat ili tikvu ili ispecite pitu od kiselog kupusa. Slobodno ga kombinujte sa orasima, kimom, ili grožđicama.