Politika

Vučić: Evropski parlament traži da priznamo Kosovo

Nakon sastanka sa članicom Predsjedništva BiH Željkom Cvijanović i predsjednikom RS Miloradom Dodikom, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti.

Gotovo jedinstveni

Vučić je govorio i o Rezoluciji Evropskog parlamenta kojom je predviđeno da se razmotri dalji pristup Srbije evropskim fondovima.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je čestitao Željki Cvijanović i Miloradu Dodiku na izbornim uspjesima.

“Zahvalan sam oboma na saradnji u prethodnom periodu. Danas smo razgovarali o svemu onome što nas čeka u narednom periodu. Dodatno smo usaglasili stavove koji su gotovo jedinstveni između nas. Govorili smo o problemima koji postoje u regionu. Upoznao sam Cvijanović i Dodika sa situacijom na Kosovu. Razgovarali smo i o nekim važnim projektima”, rekao je Vučić.

Vučić je dodao da je konkretizovan dogovor o podizanju memorijalnog kompleksa u Donjoj gradini i da će Srbija učestvovati u finansiranju projekta izgradnje.

“Razgovorili smo o podršci koju bi Srbija trebalo da pruži, prije kraja godine. Za više opština na teritoriji BiH… Važno je da taj naš zajednički posao napreduje. I da naše veze, ekonomske, kulturne, jezičke i sve druge unaprjeđujemo”, dodao je on. Uz napomenu da se Srbija približava tome da postane broj jedan vanjskotrgovinski partner BiH.

Vučić o interesu Srbije

Govoreći o odluci Evropskog parlamenta, Vučić je rekao da EP nije doneio Rezoluciju, već preporuke.

“Čak i na sajtu RTS piše rezolucija. Valjda im to daje veću pravnu snagu. Iako je i jedno i drugi opšti akt pravne snage. Nisu ovdje u pitanju samo sankcije. Jer znam da ovdje postoji dio javnosti koji bi da disciplinuje predsjednika i Vladu Srbije. Koji žele da nam objasne da pod hitno moramo da uvedemo sankcije. Jer je to samo u najboljem interesu naše zemlje i na kraju ćemo ostati bez evropskog puta. Mnogo teže od sankcija je to što od nas traže međusobno priznanje. Evropski parlament traži da priznamo Kosovo”, rekao je on. 

Vučić je rekao da jedan dio političke i medijske javnosti krije ovu temu, jer bi, kako kaže, onda bilo jasno šta evroparlamentarci žele Srbiji.

“Ako je zahtjev 79 posto poslanika EP taj da priznamo nezavisno Kosovo. I da je to najvažnija preporuka to samo potvrđuje moje riječi da ako uvedemo sankcije Rusiji, sutra bi nas potapšali po ramenu. Već prekosutra pojavila bi se nova rezolucija o portrebi priznanja Kosova. Nisam se mnogo uznemirio zbog njihovih preporuka, dokon pop i jariće krsti. Nismo zainteresovani za priznanje sa Prištinom, nimalo. Nastavit ćemo da slušamo sve što govore. Odluke ćemo da donosimo u interesu naše države”, dodao je Vučić.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
1 Comment
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
trackback
Napeto na Kosovu: Ranjen policajac, napadači pucali iz automatskog oružja - Vijesti Besplatno
3 mjeseci

[…] je isključivo zaštita etnički mješovitih dijelova grada, a nakon više pritužbi Albanaca sa Sjevera da se ne osjećaju sigurno“, objavila je Kosovska […]