Magazin

Za arapske palačinke kažu da su najbolje na svijetu

Na spisak 50 najboljih poslastica na svijetu CNN je stavio turske baklave, austrijske štrudle od jabuke i njemački švarcvald, ali i arapski katayef (qatayef), odnosno arapske palačinke punjene kremom od sira, suhim voćem i orašastim plodovima, često uz dodatak ružine vodice i cimeta.

Slatka i mirisna ružina vodica destilat je ružinih latica, ali možete je i izostaviti ili je zameniti slatkim sirupom ili medom.

Varijacija na temu arapskih palačinki ima puno – razlikuju se u veličini, nadjevima, kao i načinu pripreme, a nakon punjenja se mogu odmah poslužiti, ili pak ispržiti u ulju ili ispeći, navodi Punkufer.

Recept koji prenosimo je za qatayef asafiri, a namaz je ashta.

Sastojci:

1 šoljica brašna

1 šoljica griza

2 kašičice šećera

1 kašičica praška za pecivo

1/2 kašičice instant suhog kvasca

¼ kašičice soli

2 i 1/2 šoljice tople vode

1/4 šoljice mljevenih pistacija

Med prema potrebi

Ashta

1 kašika griza

1,5 kašika skrobnog brašna

1 šoljica mlijeka

1 kašičica ekstrakta vanile

2 kašike maskarponea

1/2 šolje tosta ili hljeba bez kore narezanog na kockice

Priprema:

U posudu stavite suhe sastojke za arapske palačinke pa dodajte vodu i promiješajte, poklopite i pustite da odstoji 30 minuta. Tijesto bi trebalo da bude rjeđe od onog za naše palačinke. Pripremite aštu. Pomiješajte griz, skrobno brašno i 1/4 šoljice mlijeka i vanile. Zagrijte na šporetu dodajući ostatak mlijeka mješajući dok ne postane gusto i pjenasto. Zatim dodajte maskarpone i dobro promiješajte dok se ne sjedini pa ubacite kockice hljeba i pustite da se ohladi.

Zagrijte tavu pa ulijte 2 kašike smjese za palačinke. Pecite dok se ne pojave mjehurići, a ivice ispeku dovoljno da mogu da se odvoje. Palačinke ne treba okretati, dovoljno ih je peći samo s jedne strane.

U svaku palačinku stavite oko kašiku smjese od sira, spojite ivice i uvaljajte ih u usitnjene pistacije. Po ukusu prelijte medom.