Prema vjerovanjima, čaga se smatra najmoćnijim eliksirom zdravlja i dugovječnosti, no prije upotrebe postoji jedna stvar na koju treba obavezno obratiti pažnju.
Ruska čaga koristi se već stoljećima u Sibiru i drugim dijelovima Azije za jačanje imuniteta i poboljšanje općeg zdravlja. Iako na prvi pogled nije privlačna, čaga je u posljednjim godinama postala sve popularnija i na zapadu zbog svojih potencijalnih zdravstvenih koristi. Međutim, konzumacija čage nosi i određene rizike.
Šta je čaga? Čaga je vrsta gljive koja raste uglavnom na kori breza u hladnim predjelima, kao što su Sjeverna Evropa, Sibir, Rusija, Koreja, Sjeverna Kanada i Aljaska.
Stoljećima se koristila kao tradicionalni lijek u Rusiji i drugim sjevernoeuropskim zemljama, prvenstveno za jačanje imuniteta i općeg zdravlja, ali i za liječenje dijabetesa, karcinoma i bolesti srca, piše zadovoljna.rs.
Ljudi su je usitnili u fini prah i kuhali kao čaj. Danas je dostupna na tržištu i kao čaj, u prahu ili kapsulama.
Neka naučna istraživanja pokazuju da ekstrakt čage može imati određene zdravstvene prednosti.
Kako čaga djeluje na imunitet i upale?
Studije na životinjama pokazuju da ekstrakt čage može pozitivno utjecati na imunitet smanjujući dugotrajne upale i boreći se protiv štetnih bakterija i virusa, piše Health Line.
Čaga utječe na stvaranje korisnih citokina — specijalnih proteina koji reguliraju imunološki sustav — i stimulira bijele krvne stanice, koje su nužne za borbu protiv štetnih bakterija ili virusa. Zbog toga ova gljiva može pomoći u borbi protiv infekcija, od manjih prehlada do ozbiljnih bolesti.
Osim toga, druge studije na životinjama pokazuju da čaga može spriječiti proizvodnju štetnih citokina koji uzrokuju upalu i povezani su s bolestima.
Može li sibirska čaga smanjiti šećer u krvi?
Nekoliko studija na životinjama povezuje čagu sa smanjenjem razine šećera u krvi. Stoga, ova gljiva možda može pomoći kod dijabetesa. Jedna studija na pretilim miševima s dijabetesom pokazala je da ekstrakt čage smanjuje razinu šećera u krvi i inzulinsku rezistenciju.
Regulira li čaga holesterol?
Ekstrakt čage također može imati povoljan učinak na holesterol, čime se smanjuje rizik od srčanih bolesti. Istraživači vjeruju da su antioksidansi prisutni u čagi odgovorni za ovaj učinak na holesterol. Ipak, potrebno je više istraživanja na ljudima kako bi se jasno razumio utjecaj čage na holesterol.
Je li čaga sigurna i koje su moguće nuspojave?
Čaga općenito ne izaziva veće nuspojave kad se koristi, no nisu provedena istraživanja na ljudima kako bi se utvrdilo je li potpuno sigurna i koja je odgovarajuća doza, što je vrlo važno.
Također, čaga može utjecati na učinak nekih lijekova, što može biti štetno. Na primjer, čaga može biti problematična za osobe koje koriste inzulin ili one s dijabetesom jer utječe na razinu šećera u krvi.
Čaga također sadrži protein koji može spriječiti zgrušavanje krvi. Stoga, ako uzimate lijekove za razrjeđivanje krvi, imate poremećaj u zgrušavanju krvi ili se pripremate za operaciju, obavezno se posavjetujte s liječnikom prije nego što počnete uzimati čagu.