Ovo je vrijeme od supa i da ih kuhamo i jedemo svaki dan, nećemo pretjerati. Naprotiv!
Problem je što nam sa supama ponestane ideja, pa evo jedne svježe, s kojom možete već sada napraviti "utješnu" večeru, toplu, mirisnu i krepku, nakon koje se možete nagraditi omiljenom serijom ili filmom i - večer ne može biti bolja…
Naravno da može biti i odličan prijedlog za sutrašnji ručak, recept pršti zdravim sastojcima, pravim saveznicima u zaštiti imuniteta, đumbirom, bijelim lukom, mrkvom i limunom.
SASTOJCI:
50 g svježeg đumbira
3 čehne sitno rezanog bijelog luka
25 cl bijelog vina
500 g mrkve, narezane na trake od 1 cm
2 kašike svježeg soka od limuna
50 g putera
1 žuti luk, mljeven
1,5 l supe od povrća
biber
so
mljeveni vlasac ili peršun za dekoraciju
PRIPREMA:
Rastopite puter na srednjoj vatri u velikoj posudi. Dodajte luk, bijeli luk i đumbir i pirjajte oko 10-15 minuta.
Dodajte temeljac, bijelo vino i mrkvu. Prokuhajte, a zatim smanjite na srednju toplotu.
Kuhajte, bez pokrivanja, oko 45 minuta, dok mrkva ne postane mekana.
Pomiješajte supu i sve začinite sa limunovim sokom, solju i biberom, a ako ste ljubitelj curryja, dodajte i njega.
Supu možete poslužiti toplu ili, ko voli, hladnu.