Zimska sezona je pred vratima i preporuka je da se u zimski jelovnik uključi hrana koja sadrži sezonske namirnice bogate hranljivim materijama koje su organizmu potrebne u hladnim danima godine.
Važno je da tokom zime jedemo hranu koja će nas zagrijati.
Dok suplementi pružaju dragocjenu podršku, nutricionisti naglašavaju važnost uravnotežene ishrane ispunjene hranom bogatom hranljivim materijama:
Citrusi i bobičasto voće
Preporuka su citrusi, koji pomažu u stimulaciji bijelih krvnih zrnaca, i bobičasto voće, kao oksidanti za borbu protiv upala.
Važni su i bijeli luk i đumbir. Bijeli luk sadrži alicin, koji ima antimikrobna svojstva koja pomažu u borbi protiv infekcija.
Đumbir ima i antiinflamatorno dejstvo koje može pomoći u smirivanju upale grla ili smanjenju jačine simptoma prehlade.
Lisnato povrće
Špinat, kelj i drugo lisnato povrće bogato je esencijalnim hranljivim materijama kao što su vitamin C, vitamin E i beta-karoten.-
Oni su bitni jer podržavaju imunitet.
Fermentisana hrana
Namirnice poput kefira, kisjelog kupusa i jogurta sadrže probiotike koji mogu prirodno poboljšati zdravlje crijeva i dodatno ojačati imuni sistem.
Orašasti plodovi, bademi, orasi, čia sjemenke i lanene sjemenke su prepune vitamina E, zdravih masti i drugih hranljivih materija.
Odlični su za grickanje i lako se mogu dodati u obroke ili smutije, prenosi RTS.