Neprofitna britanska organizacija Action in Salt odlučila je da sprovede mali eksperiment, a rezultati su bili i više nego iznenađujući. Ispitali su 242 zapakovana hljeba koji se prodaju u supermarketima. Utvrđeno je da tri četvrtine sadrže 0,34 grama soli po komadu, što je isto kao i neke vrste slanog čipsa.
Međutim, šokantno je da su dvije vrste hljeba sadržale 1,2 grama soli, što je petina preporučenog dnevnog unosa za odrasle. Ukoliko niste znali, ovu količinu sadrži hamburger u jednom od najpoznatijih lanaca brze hrane.
Pet proizvoda sadržalo je više od 0,9 grama soli po komadu , što je jednako kao u dve porcije malih prženih krompirića iz poznatog restorana brze hrane (svaka po 0,44 grama).
Stručnjaci kažu da bi smanjenje količine hljeba koju pojedemo moglo pomoći u smanjenju visokog krvnog pritiska ali i srčanih i moždanih udara.
"Sramotno je da prehrambene firme pune našu hranu s toliko soli. Ovaj primjer sa hljebom je najbolji dokaz", komentarisao je profesor Graham MacGregor.
Dobro je poznato da je prevelik unos soli povezan s visokim krvnim pritiskom i većim rizikom za srčane probleme. So se krije u svemu što često zaluta na naš tanjir. So sadrži čak 40 posto natrijuma, a uzimajući to u obzir, nije teško pretpostaviti da se vrlo lako pređe dopuštena granica unosa soli, a to je tek jedna kašičica dnevno.