Vijesti

Zahiragić konačno otkrio ‘najveću aferu u historiji KS’. Tiče se lijekova, tražit će smjenu ministra Vranića

Mahir Dević i Haris Zahiragić danas su na konferenciji za medije kluba zastupnika SDA u Skupštini Kantona Sarajevo, su govorili o aferama za koje oni tvrde da će uzdrmati javnost.

Podsjetimo, krajem avgusta Zahiragić je kazao da će raspakovat najveću aferu u historiji KS, tešku preko 80 miliona KM na godišnjem nivou.

“Čekamo da dođu na Dnevni red izvještaji o radu direktora pojedinih institucija, javnost će biti zatečena”, napisao je tada Zahiragić na svom zvaničnom Facebook profilu.

Ogroman broj propusta

Danas na konferenciji za medije on je kazao da se afera tiče ministra zdravstva Kantona Sarajevo Harisa Vranića te da je on samoincijativnu promijenio listu lijekova bez konsultacije sa Komisijom za lijekove KS.

“U Federalnom pravilniku se navodi da je Komisija za lijekove KS dužna utvrditi da li su lijekovi dokumentovani. Potom, Komisija za lijekove je dužna da za svaku pojedinačnu aplikaciju daje svoje mišljenje, da li ga prihvata i ako da zbog čega, kao i ako ga ne prihvata zbog čega ne prihvata. Ukoliko je nepotpuna dokumentacija mora tražiti dopunu”, pojašnjava Zahiragić.

PROČITAJTE  Konaković nikad brutalnije SDA-ovcima: Ako to još jednom uradite počet ću pričati jezikom koji razumijete! Bela ciao bando!

On dodaje kako je 24. juna Vlada KS na prijedlog ministra Vranića bez Komisija stavila gotovu listu lijekova i kao takvu usvojila.

“U julu se ona objavljuje u službenim novinama i ona postaje zvanična. Komisija je koja je stručna za to i koja je trebala da obavi posao je potpuno izuzeta. Vranić je dobio listu lijekova u kabinet i onda je on sam odlučio koji će lijekovi biti na listi. To je sramotno. Ne može se mijenjati odluka nego onako kako je donesena. Ogroman je broj propusta”, navodi Zahiragić.

On navodi kako je ministar zdravstva KS ukidao sa liste vrlo ozbiljne lijekove i da građani koji hronični bolesnici neće više moći koristiti te lijekove u trošku Zavoda za zdravstveno osiguranje.

PROČITAJTE  U Covid odjelu Opće bolnice na hospitalizaciji 73 pacijenta

Vranić je dovoljno lud

“Primjera radi lijek ENAP ili ENAPH je skinut sa liste. Sve ozbiljne farmaceutske kompanije su se javile SDA. Vranić će sigurno reći da je dao prednost domaćim farmaceutskim kućama. Pojedine farmaceutske kuće će ovim postupko zarađivat pet do deset miliona maraka”, kazao je Zahiragić, dodavši:

“Haris Vranić je uzeo na sebe da probere koji su to lijekovi, da li ima KS para ili nema, i da promijeni 500 lijekova sa te liste. Vranić je dovoljno lud da nešto ovako uradi. Ministar Vranić je učinio zloupotrebu položaja. Kazneno djelo. Ozbiljna imovinska korist. Zanimljivo je da je on imenovao Komisiju za lijekove a sada je i razrješio dužnosti. Nemamo aktuelnu komisiju. Edin Forto tvrdi da ne zna z aovo. Ukoliko usitinu ne znaju, onda je Vranić obmanuo javnost. Tražit ćemo smjenu Vranića.”, navodi Zahiragić.Povezani postovi: