BHDoktor

Zamjena za maslac, jaja, sir: Jedite avokado, srce će vam biti zahvalno

avokado

Zamjena pola porcije maslaca, jaja, sira, jogurta, prerađenog mesa ili margarina avokadom dala je zapanjujuće rezultate. Kako kažu istraživači sa Harvarda, to saznanje bi moglo da ima dalekosežne posljedice na našu ishranu. Ako jedete samo jedan avokado sedmično smanjuje se rizik od srčanih bolesti oko 20 posto, otkriva najnovija naučna studija.

Studiju je proveo Harvard TH Chan School of Public Health u Bostonu i objavljena je u časopisu American Heart Association (JAHA). Uključivala je 68.786 žena iz zdravstvene studije NHS-a i 41.701 muškarca iz studije praćenja zdravstvenih radnika, piše City Magazine.

Učesnici studije upitani su o njihovoj ishrani i morali su da ispune upitnike kako bi se utvrdilo koliko često su jeli određene stvari na početku studije, a zatim jednom svake četiri naredne godine.

U sljedećih 30 godina zabilježeno je 9.185 slučajeva srčanog udara i 5.290 moždanih udara među ispitanicima studije. Rezultati studije zaključuju da je veći unos avokada povezan s nižim rizikom od kardiovaskularnih bolesti kod ispitanika oba spola za između 16 i 22 posto.

"Naša studija pruža dodatne dokaze da unos nezasićenih masti biljnog porekla može da poboljša kvalitet ishrane i važna je komponenta u prevenciji kardiovaskularnih bolesti", ističe dr. Lourena Patcheco, glavna autorica s Harvard TH Chan School of Public Health u Bostonu.

Avokado je izvrstan izvor vlakana, vitamina C, E, K, B5 i B6, kao i riboflavina, niacina, folne kiseline, magnezija i kalija. Zdrave masnoće u voću također pomažu u mršavljenju jer vas duže drže sitima.

Iako nijedna vrsta hrane nije rješenje za rutinsku zdravu ishranu, ova studija je dokaz da avokado ima moguće zdravstvene prednosti. Ovo je obećavajuće jer se radi o namirnici koja je popularna, dostupna, poželjna i lako ju je uključiti u obroke… kod kuće i u restoranima, smatra dr. Sheryl Anderson, predsjednica Vijeća za epidemiologiju i prevenciju Američkog udruženja za srce.