Magazin

Recept za prefini slatki krompir iz rerne: Zapečeno sa sirom i slasno

Slatki krompir ili batat dobar je izvor vitamina, minerala, prehrambenih vlakana i drugih važnih nutrijenata.

Batat je vrlo fleksibilna namirnica od koje se može, kao što je to slučaj s običnim krompirom, raditi razna jela – peći, kuhati, raditi pire i slične kulinarske kombinacije.

Možete ga i napuniti sočnim punjenjem na bazi jaja, mlijeka i sira te zapeći te poslužiti kao doručak, ručak ili ukusnu večeru.

Sastojci:


2 velika batata, ispečena i ohlađena (800 g svaki)
65 g naribane gaude
15 g sušenog paradajza
4 velika jaja
1 kašikica mlijeka
1 kašikica dimljene slatke paprike u prahu
sol i biber po želji
šaka svježih listića špinata

Priprema:

1. Zagrijte rernu na 190 stepeni

2. Prepolovite po dužini pečeni i ohlađeni batat. Pažljivo uklonite sredinu ploda žlicom. Uz rub svakog krompira trebalo bi ostati barem oko centimetar ploda kako bi uspješno mogli završiti recept i zapeći ostale sastojke.

3. Stavite polovice krompira na lim za pečenje.

4. U svaku polovicu pravilno rasporedite nasjeckane sušenog paradajza polovicu naribanog sira i listiće špinata.

5. U zdjeli istucite jaja, mlijeko, dimljenu papriku, sol i biber te smjesu pažljivo ulijte u četiri polovice batata.

6. Preko vrha svakog krompira posipajte ostatak naribanog sira.

7. Napunjeni batat stavite u zagrijanu rernu i pecite oko 15 do 20 minuta dok se jaja termički ne obrade do kraja, a sir ne zapeče.

8. Poslužite toplo sa salatom po želji.