Slatki krompir ili batat dobar je izvor vitamina, minerala, prehrambenih vlakana i drugih važnih nutrijenata.
Batat je vrlo fleksibilna namirnica od koje se može, kao što je to slučaj s običnim krompirom, raditi razna jela – peći, kuhati, raditi pire i slične kulinarske kombinacije.
Možete ga i napuniti sočnim punjenjem na bazi jaja, mlijeka i sira te zapeći te poslužiti kao doručak, ručak ili ukusnu večeru.
Sastojci:
2 velika batata, ispečena i ohlađena (800 g svaki)
65 g naribane gaude
15 g sušenog paradajza
4 velika jaja
1 kašikica mlijeka
1 kašikica dimljene slatke paprike u prahu
sol i biber po želji
šaka svježih listića špinata
Priprema:
1. Zagrijte rernu na 190 stepeni
2. Prepolovite po dužini pečeni i ohlađeni batat. Pažljivo uklonite sredinu ploda žlicom. Uz rub svakog krompira trebalo bi ostati barem oko centimetar ploda kako bi uspješno mogli završiti recept i zapeći ostale sastojke.
3. Stavite polovice krompira na lim za pečenje.
4. U svaku polovicu pravilno rasporedite nasjeckane sušenog paradajza polovicu naribanog sira i listiće špinata.
5. U zdjeli istucite jaja, mlijeko, dimljenu papriku, sol i biber te smjesu pažljivo ulijte u četiri polovice batata.
6. Preko vrha svakog krompira posipajte ostatak naribanog sira.
7. Napunjeni batat stavite u zagrijanu rernu i pecite oko 15 do 20 minuta dok se jaja termički ne obrade do kraja, a sir ne zapeče.
8. Poslužite toplo sa salatom po želji.