Donosimo detalje

Zapetljana (koruptivna) mreža firmi oko Pretisa: Analitičke kartice otkrivaju jezive malverzacije

Almira Zulić, direktorica "Pretisa" naručuje milionske poslove od TTU Energetik na čijem je čelu njen brat Almir Zulić, dok se iz analitičkih kartica vidi i poslovanje s Novalićevim firmama

U Sarajevu je za 21.novembar zakazana Skupština dioničara kompanije "Pretis" Vogošća na kojoj bi trebao biti smijenjen aktuelni Nadzorni odbor, te imenovan novi Odbor. Izvori Raporta koji su nam dostavili ogromnu dokumentaciju za koju tvrde da svjedoči o korupciji i nepotizmu u "Pretisu" kažu da očekuju da novi Nadzorni odbor što prije smijeni aktuelnu direktoricu Almiru Zulić.

No, oni smatraju da se u priču oko "Pretisa" što prije trebaju uključiti istražni organi i utvrditi šta se radilo u toj kompaniji namjenske industrije posljednjih skoro osam godina otkako su Fadil Novalić, bivši premijer FBiH i Nermin Džindić, bivši ministar energetike, rudarstva i industrije na čelo "Pretisa" doveli Almiru Zulić, koja je ranije radila u kompaniji "Klas".

Dugogodišnja istraga bez epiloga

"Znamo da već duže od tri godine traje istraga Tužilaštva Kantona Sarajevo o tome kako su dok su bili premijer i ministar, Novalić i Džindić imali zajedničku firmu Termo Metal Resist (TMR) i ta firma je poslovala s Pretisom iako su Novalić i Džindić bili u Vladi FBiH koja je većinski vlasnik Pretisa i koja je toj kompaniji odobravala novac, što je direktan sukob interesa. Umjesto da je ova istraga odavno završena, iz Tužilaštva nema nikakvih informacija o tome, a Novalić je samo pojačao svoj utjecaj u Pretisu.

Da bi sve bilo jasnije javnost treba znati kako su navodno Novalić i Džindić prodali firmu TRM firmi Obnova Product iz Gradačca, međutim to nikada nije zvanično potvrđeno, odnosno sumnja se da su oni samo fiktivno prebacili vlasništvo na druge osobe među kojima ima i članova Novalićeve uže i šire porodice. Dalje, Novalićeve kćerke Ada Mulahasanović, Naida Muslim i Azra Novalić krajem 2019. godine su osnovale firmu "Thermaco" koja se nalazi odmah do "Pretisa" i isporučuje robu ovoj firmi namjenske industrije, a za proizvodnju koristi resurse "Pretisa".

U analitičkim karticama i dalje Thermo metal resist : Firma čiji su vlasnici bili Novalić s porodicom i Džindić 
Faksimil analitičke kartice za firmu Obnova product iz Gradačca: Naši izvori tvrde da bi odnose "Pretisa“s mnogim firmama trebali "raspetljati" istražni organi

S "Pretisom" posluje i firma "Supfina" iz Gradačca čiji je osnivač Fadil Novalić, a ogroman novac se isplaćuje i firmi TTU "Energetik" Tuzla, koja posluje u sklopu Elektroprivrede BiH, a čiji je direktor brat direktorice "Pretisa" Almir Zulić. Brat Almire Zulić je ranije bio savjetnik u kabinetu Nermina Džindića.

Faksimil registra firmi: Osnivač "Supfine" koja sarađuje s "Pretisom" je Fadil Novalić
Faksimili analitičke kartice iz „Pretisa“: Saradnja i sa gradačačkom „Supfinom“ čiji je osnivač Fadil Novalić

Sada je on direktor TTU Energetik i sa firmom u kojoj je direktorica njegova sestra sklapa sumnjive poslove u milionskim iznosima, a o čijoj realizaciji i opravdanosti nema nikakvog dokaza.

Sve ovo ukazuje na korupciju i nepotizam, ali izgleda da ni nove vlasti nemaju namjeru stati ukraj ovom kriminalu, pa se s pravom nameće pitanje - ko štiti Almiru Zulić i Fadila Novalića i u novim strukturama vlasti u kojima je ostalo dosta interesno povezanih grupa s ovim dvojcem i koji izgleda mjesecima opstruiraju smjenu Zulić, a sve kako bi se prikrio raniji kriminal i nastavilo se sa uhodanim šemama u poslovima od kojih radnici i Vlada FBiH koja je većinski vlasnik "Pretisa" imaju najmanje koristi", pričaju naši izvori.

Podaci iz analitičke kartice o poslovanju s TTU Energetik na čijem je čelu brat direktorice „Pretisa“

Kome "teku med i mlijeko" jer su sestra i brat Novalićevi direktori

U prilog svojim tvrdnjama naši izvori su nam dostavili izvode iz analitičkih kartica "Pretisa" iz kojih je vidljivo poslovanje s firmama "Supfina" i Termo metal resist (TMR) koji su u vezi s Novalićem, kao i TTU energetik Tuzla na čijem je čelu brat Almire Zulić.

Radi se o ukupnom iznosu od nekoliko miliona maraka koje "Pretis" navodno duguje ovim firmama za robu i usluge za koje stoje dugovanja, a naši izvori tvrde da niko ne zna, naročito kada je u pitanju dug prema firmi čiji je direktor Almir Zulić, brat direktorice "Pretisa“, uistinu toliki, niti šta je rađeno za toliki novac, odnsono kakve su mašine održavane i servisirane.

Zanimljivo je da je na analitičkoj kartici za TMR navedena adresa Bulevar Meše Selimovića bb, a prema dostupnim informacijama iz zvaničnih registara kompanija u BiH, kao adresa TMR Sarajevo navodi se ulica Igmanska bb, u Vogošći, odnosno adresa na kojoj je i „Pretis“.

U analitičkoj kartici navodi se adresa Bulevar Meše Selimovića bb, a u registrima firmi navodi se adresa Igmanska bb

No, uvidom u raniju vlasničku i upravljačku strukturu TMR-a može se pronaći podatak da je TMR u vrijeme kada je direktorica te firma bila Ada Novalić, jedna od Novalićevih kćerki bio na adresi Bulevar Meše Selimovića.

Zbog raznih malverzacija u "Pretisu", navode naši izvori Almira Zulić nije dala ni revizorima Ureda za reviziju FBiH da 2020. godine izvrše potpunu kontrolu finansijskog poslovanja, pa im je dala samo dio dokumentacije. Ali i to je bilo dovoljno da federalni revizori ocijene negativnim poslovanje "Pretisa" za 2019. i 2020. godinu,

"Zna se da su revizori tada naveli da su poslovni rashodi u 2020. godini više iskazani za skoro sedam miliona KM zbog pogrešnog evidentiranja proizvodnje u toku i evidentiranja troškova zastupanja, ali na to se niko ne obazire, kao ni na to što su revizori prijavili „Pretis“ Tužilaštvu KS, a Parlament FBiH naložio i Vladi FBiH da se pozabavi revizorskim nalazima o „Pretisu“.

Međutim, niko ne želi ništa da uradi, nego se dozvoljava direktorici Zulić da stvara lažnu sliku kako u kompaniji „teku med i mlijeko“. Doduše, Zulićki, njenom bratu, Novaliću i grupi ljudi koju su doveli i u „Pretis“ instalirali ona i Novalić sigurno jeste kao „bubregu u loju“, jer dok ona oprema svoj ured i sale za sastanke s najmodernijim namještajem i dok svojim poslušnicima povećava plate, dotle radnici rade za mizerna primanja koja sa svim primicima premašuju nešto malo više od hiljadu KM i u izuzetno teškim uvjetima u kojima nemaju ni ventilaciju, ni klimu, a nemaju se gdje ni nakon posla u proizvodnim pogonima okupati, pa kući odlaze kao dimnjačari", navode naši izvori.

Enes Memić izbačen iz "Binasa" nagrađen pozicijom u "Pretisu" i platom od 5.000 KM

Prema dokumentaciji u kojoj je Raport imao uvid, tehnička sekretarica Almire Zulić u "Pretisu" je u septembru sa raznim korekcijama plate, plaćenim službenim putovanjima, u koje su po većoj dnevnici obračunati i oni u dane vikenda, ostvarila bruto platu u iznosu većem od 8.000 KM, što znači da joj je neto iznos isplaćen u visini od oko 6.000 KM.

Posebno je zanimljivo otkriće o tome da je u "Pretisu" zaposlen Enes Memić, bivši direktor bugojanskog "Binasa".

Memić je naime bio direktor "Binasa" u periodu od aprila 2020. godine do septembra 2021. godine. Memića su radnici „Binasa“ faktički izbacili iz kompanije jer za 15 mjeseci nije toj firmi donio nijedan ugovor, nego ih je naprotiv „zavio u crno“. No, to nije smetalo Novaliću i Zulić da Memića prebace u "Pretis" i nagrade ga s pozicijom na poslovima praćenja i razvoja projekata uz bruto plaću veću od 5.000 KM!

Naši izvori ističu i da sumnjaju u ispravnost odluke Almire Zulić da u "Pretis" dovede jednog elektroničara iz Srbije.

"Riječ je o Željku Milovanoviću čija bruto primanja su oko 4.000 KM. Zašto je posao morao dobiti radnik iz Srbije dok naši elektroničari čekaju na birou ili trbuhom za kruhom odlaze u inozemstvo. Mi smatramo da je i u ovom slučaju u pitanju neki privatni interes direktorice", kažu naši sagovornici.

Također, naši izvori tvrde da se novac u "Pretisu" rasipa na način da je Zulić angažovala jednu građevinsku firmu da na ruševne objekte koji se nalaze na zemljištu "Pretisa" i od kojih nema nikakve koristi, niti se u njima nalaze pogoni stavi krovove što je budžet kompanije, kako tvrde koštalo nekoliko stotina hiljada maraka koje su se mogle utrošiti prije svega u poboljšanje uvjeta rada za radnike u proizvodnji, te poboljšanje proizvodnog procesa koji se kako tvrde odvija u nepovoljnim i primitivnim uvjetima.

Faksimil analitičke kartice za dugovanja za građevinske radove: Naši izvore tvrde da su na ruševne objekte bez potrebe stavljani krovovi dok u proizvodnim pogonima krov prokišnjava

Naši sagovornici ističu da su imali velika očekivanja od nove vlasti u FBiH koja je najavljivala novu eru u rukovođenju i poslovanju ne samo u "Pretisu" nego i u drugim firmama namjenske industrije u FBiH, a da se ni nakon četiri mjeseca od održavanja skupština koje uglavnom nisu podržale izvještaje o poslovanju tih firmi, u većini njih ništa nije promijenilo nabolje, nego naprotiv iz ovih firmi i dalje se izvlači novac pod sumnjivim okolnostima i dijeli se za navodne, skupe poslove firmama u vlasništvu ili pod snažnim interesnim utjecajem bivšeg federalnog premijera Fadila Novalića i još nekoliko osoba kojima je najvažnija lična, a ne opća korist.

Činjenica jeste da "Pretis" ima ogromne potencijale, kapacitete i ugovore, naročito za strane kupce. Međutim, naši izvori tvrde da bi poslovanje ove firme moglo biti značajno bolje kada bi bilo transparentnije i kada bi se firmom upravljalo domaćinskije.

Stoga, naši izvori navode da ukoliko nova vlast hitno ne poduzme nešto u vezi s firmama namjenske industrije da će u javnost izaći i s još konkretnijim dokazima o korupciji, od kojih su neke već ranije dostavili nadležnim organima u BiH, ali za sada se o tome niko ne oglašava.

Neki od naših sagovornika navode da se Almira Zulić javno hvali zaštitom jedne ambasade u BiH i dobrom saradnjom s njima, no oni ističu da vlasti ne bi smjele podleći nikakvom utjecaju bilo kojeg stranog faktora na to da se u "Pretisu", ali i drugim firmama namjenske industrije konačno obračunaju sa kriminalom, korupcijom i bahatošću.