Sve veći broj istraživanja pokazuje da orasi imaju brojne zdravstvene prednosti – od zdravlja srca i do dobrog funkcionisanja crijeva.
Orah se našao na listi namirnica u smjernicama Dietary Guidelines for Americans 2020-2025, kao dio ishrane kako odraslih tako i djece.
Zbog visokog sadržaja antioksidanata orasi se preporučuju kao hrana za očuvanje zdravlja srca. Od svih orašastih plodova, orasi su jedinstveni po visokom sadržaju polinezasićenih masnih kiselina ALA i linolne kiseline.
Svakodnevno konzumiranje oraha utiče da smanjuje krvnog pritiska i nivoa ukupnog holesterola, triglicerida, lipoproteina niske gustine (LDL) i apolipoproteina B u krvi, štiteći naše srce.
Istraživanje doktorke Šeril Rok, sa Univerziteta u Kaliforniji, došlo je do zaključka da ishrana koja sadrži orahe pozitivno utiče na nivoe holestoreola u organizmu.
“Jedno od iznenađujućih otkrića ove studije je to da, i pored toga što su orasi bogati mastima i imaju dosta kalorija, dijete bogate orasima bi se po skinutim kilogramima mogle izjednačiti sa dijetama sa smanjenim unosom masnoća”, kaže Rok.
Pored toga brojna istraživanja izdvajaju prednosti oraha za pamćenje, dobro raspoloženje, balansiran šećer u krvi, reproduktivno zdravlje…
Orasi mozak dodatno snabdijevaju energijom, poboljšavaju kognitivne funkcije i smanjuju rizik od demencije. Stoga ih sa pravom nazivaju "hrana za mozak".
Šaka oraha dnevno može pozitivno da utiče na gubljenje kilograma, jer ovo orašasto voće ima uticaj na smanjenje apetita, piše „New York Times”. Orasi su bogati omega-3 masnim kiselinama koje u kombinaciji sa drugim supstancama iz ovog jezgrastog voća pomažu smanjivanju rizika od gojaznosti, ali i od pojave šećerne bolesti.