Svijet

Zašto je Herson toliko važan? “Rusi bi ga radije zbrisali s lica zemlje nego predali Ukrajincima”

Ukrajinske snage koje vrše ofanzivu na jugu usredotočile su se na Herson.

To je glavni grad pokrajine koji je pod kontrolom Rusije od prvih dana invazije.

Mogući pad grada zadao bi još jedno poniženje Moskvi nakon niza poraza na bojnom polju i drugih neuspjeha.

Dodatno bi stjerao Putina u ćošak

Dodatno bi stjerao ruskog predsjednika Vladimira Putina u ćošak i pripremivši pozornicu za potencijalnu eskalaciju gotovo osmojesečnog rata, piše Associated Press.

Ova agencija donosi analizu situacije i odgovor na pitanje – zašto je Herson strateški najvažniji grad u Ukrajini.

Herson, koji je prije rata imao 280.000 stanovnika, jedina je regionalna prijestolnica koju su zauzele ruske snage.

Grad i okolna područja pali su u ruke Moskve u prvim danima rata dok su ruske trupe brzo napredovale sjeverno od Krima – regije koju je Kremlj nezakonito pripojio 2014.

Njegov gubitak bio je veliki udarac za Ukrajinu zbog položaja na rijeci Dnjepar, blizu ušća u Crno more, i njegove uloge velikog industrijskog središta.

Kijev blokirao vitalne zalihe nakon aneksije

Herson se također nalazi na tački s koje se može prekinuti dotok pitke vode iz Dnjepra prema Krimu. Kijev je blokirao te vitalne zalihe nakon aneksije. Putin je ranije spominjao važnost njihove obnove, prenosi Index.hr.

Tokom ljeta, ukrajinske trupe pokrenule su nemilosrdne napade kako bi vratile dijelove regije, koja se također naziva Herson.

Jedna je od četiri regije koje je Rusija nezakonito anektirala nakon lažnih referenduma prošlog mjeseca. Ukrajina je koristila raketne bacače HIMARS koje su isporučile Sjedinjene Američke Države.

Njima je više puta pogodila ključni most na Dnjepru u Hersonu i veliku branu uzvodno koja se također koristila kao prijelaz. Udari su prisilili Rusiju da se osloni na pontone i trajekte.

To je prekinulo veze snabdijevanja s Hersonom i grupom ruskih snaga na zapadnoj obali Dnjepra. Nestašice su se pogoršale nakon što je 8. oktobra kamion bomba raznijela dio strateškog Krimskog mosta.

Okrivio ukrajinsku vojnu službu

On povezuje rusko kopno s Krimom. Služio je i kao glavno opskrbno središte za ruske snage na jugu.

Putin je okrivio ukrajinsku vojnu obavještajnu službu za napad na Krimski most i naredio bombardiranje energetske infrastrukture širom Ukrajine.

Također je proglasio ratno stanje u Hersonu i tri druge anektirane regije. No, dok su ukrajinske snage gurale svoju ofanzivu prema jugozapadu uz Dnjepar, ruskim je trupama bilo sve teže zaustaviti njihovo napredovanje.

General Sergej Surovikin, novoimenovani ruski komandant u Ukrajini, čini se da priprema pozornicu za moguće povlačenje iz Hersona. Priznao je da je situacija u regiji “prilično teška” za Moskvu. Napomenuo je da se tamošnja “borbena situacija još uvijek razvija”.

Herson: Oštro promijenili retoriku

Ruske vlasti, koje su u početku odbacivale razgovore o evakuaciji grada, oštro su promijenile retoriku.

Upozoravaju da bi Herson mogao doći pod masovno ukrajinsko granatiranje te su krenuli pozivati stanovnike na evakuaciju. No, samo na područja pod kontrolom Rusije.

Vlasti su objavile da je do subote otišlo oko 25.000 ljudi. Zvaničnici regionalne uprave koju je imenovala Moskva također su se povukli, zajedno s drugim državnim službenicima.

Moskva je upozorila da bi Ukrajina mogla pokušati napasti branu hidroelektrane Kahovka, oko 50 kilometara uzvodno. Time bi poplavila široka područja, uključujući grad Herson. Ukrajina to opovrgava i optužuje Rusiju da branu prije povlačenja planira dići u zrak kako bi izazvala katastrofalne poplave.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij ustvrdio je da je Rusija već minirala branu.

Pozvao je svjetske čelnike da poruče Kremlju da bi njezino dizanje u zrak “značilo isto što i upotreba oružja za masovno uništenje”.

Povlačenje iz Hersona i drugih područja na zapadnoj obali Dnjepra razbilo bi ruske nade o ofanzivi na zapad prema Mikolajivu i Odesi, kako bi Ukrajini presjekli pristup Crnom moru.

Herson je ključ cijele južne regije

To bi također omogućilo Moskvi da izgradi kopneni koridor do separatističke regije Transnistrija u Moldaviji. U njoj se nalazi velika ruska vojna baza.

“Gubitak Hersona pretvorit će sve te južnjačke snove Kremlja u prah”, rekao je ukrajinski vojni analitičar Oleg Ždanov.

“Herson je ključ cijele južne regije. To bi Ukrajini omogućilo da gađa ključne rute sdnabdijevanja ruskih snaga. Rusi će svim sredstvima pokušati zadržati kontrolu nad njim”, dodao je on.

Za Ukrajinu bi zauzimanje Hersona postavilo pozornicu za povrat dijela regije Zaporožje i drugih područja na jugu, te na kraju povratak na Krim.

“Ukrajina samo treba čekati dok Herson ne padne u njene ruke. Situacija s opskrbom ruskih snaga iz dana u dan pogoršava”, rekao je Ždanov.

Udvostručiti broj raketnih bacača HIMARS

“Ukrajina se nada da će brzo udvostručiti broj američkih raketnih bacača HIMARS. Oni bi mogli pogoditi ciljeve udaljene 80 kilometara nevjerovatnom preciznošću”, rekao je on.

Vraćanje kontrole nad Hersonom također bi značilo da bi Kijev mogao ponovno prekinuti opskrbu Krima.

“Nakon deokupacije Hersona, Rusi će opet imati problema sa svježom vodom na Krimu”, dodao je Ždanov.

Rekao je da bi Putin mogao povećati ulog ako se suoči s gubitkom Hersona.

“Rusi bi radije izbrisali Herson s lica Zemlje nego ga predali Ukrajini”, rekao je Ždanov.

“Žele pokazati da će se ukrajinska protuofanziva suočiti s oštrim odgovorom Kremlja koji je regiju proglasio dijelom Rusije. Zastrašujuće je i pomisliti kakav bi to odgovor mogao biti”, dodao je Ždanov.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
1 Comment
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
trackback
"Ulice su pune Čečena, cijeli grad je u mraku. Plaši nas tišina"
5 mjeseci

[…] je. Ona, kaže, ne planira otići. “Iskreno, takvo pitanje me ljuti. Ovo je moja zemlja, Herson je moj dom. Sudjelovali smo na prvim protestima protiv okupatora, borili smo se koliko smo mogli. […]