Prilagodili ste svoju prehranu dijeti, u svoju dnevnu rutinu uveli ste grickalice za mršavljenje i sve ostale sitnice kako biste brže mršavjeli. Sve to ste učinili no i dalje imate problema s masnoćom na trbuhu? Evo što trebate učiniti - jedite papriku.
I to puno, puno paprike! Kim Yawitz, dijetetičarka iz St. Louisa u Missouriju, objasnila je zašto je ovo povrće bogato hranjivim tvarima ujedno i najbolje povrće za mršavljenje.
Paprike imaju malo kalorija
"Paprike se mogu pripremiti na različite načine, ukusne su, zasitne i s malo kalorija, što ih čini izvrsnim izborom za mršavljenje", kaže ona, napominjući da jedna šoljica nasjeckanih paprika ima samo 39 kalorija, što jedva da čini vašu dnevnu kvotu kalorija.
Paprike su dobar izvor vlakana
"Na stranu kalorije, paprike također imaju tri grama vlakana po šoljici i prirodno su bogate vodom", kaže ona. "Istraživanja su uspjela povezati veći unos niskokalorične hrane, vlakana i hrane bogate vodom s povećanim gubitkom kilograma."
Paprike su izvrstan izvor vitamina C
Njen sadržaj vitamina C dodatna je povlastica u borbi za mršavljenje. "Jedna šoljica crvene paprike također osigurava 190 miligrama vitamina C, što je više nego dvostruko više od preporučene dnevne količine za odrasle", kaže Yawitz. "U jednom malom istraživanju, odrasli s odgovarajućim unosom vitamina C sagorjeli su 25% više masti tokom vježbanja od odraslih koji nisu uzimali dovoljno vitamina C."
Kako jesti više paprike za mršavljenje
Ako želite dodati više paprike u svoju prehranu, postoje beskrajne mogućnosti kako je možete uklopiti u svoje užine ili ručak. Yawitz navodi kako ih za doručak voli narezati s malo luka i pomiješati s jajima, između obroka ih voli grickati s humusom, a pečene crvene paprike voli dodati salati za ručak.
"Jedan od mojih omiljenih načina kako ih jesti za večeru je da ih napunim mješavinom začinjene mljevene govedine, luka, bijelog luka, paradajza i malo sira, a zatim ih pečem dok ne postanu mekane", dodaje.
Je li važna boja paprike?
I prije nego što vas ostavimo da papriku narežete na kockice, evo par zanimljivosti o njihovoj boji. "Žute, narančaste i crvene paprike su ista biljka kao i zelene paprike, samo su malo ljute", objašnjava Yawitz, naglašavajući da su sve paprike slične kalorijama i makronutrijentima, tako da zaista možete odabrati sortu prema tome koja vam se najviše sviđa.
"Pigmenti koji paprikama daju boju povezani su s različitim zdravstvenim prednostima. Na primjer, narandžaste paprike dobar su izvor antioksidativnog luteina (za koji se smatra da smanjuje upalu), dok su crvene paprike odličan izvor beta-karotena (koji potiče zdravlje očiju)", objašnjava Yawitz. "Ako jedete obje vrste, to vam može pomoći da biste dobili raznolikost hranjivih tvari."