zvijezda anti-ageinga

Zašto jesti šipak: Potiče dugovječnost i zdravo starenje

Foto: Freepik

Šipak je postao zvijezda anti-age scene zbog svojstava koja potiču dugovječnost.

Naime, bogat je različitim vrstama polifenola, koji potencijalno djeluju kao antioksidansi, protuupalni i antikancerogeni agensi. Međutim, osim onoga što šipak sadrži, važan je način na koji tijelo koristi te sastojke za stvaranje postbiotika koji promiču dugovječnost. Jedan takav postbiotik, koji se stvara iz polifenola šipka, naziva se urolitin A, a istraživanja pokazuju da ima ključne prednosti za zdravo starenje.

Polifenoli su vrsta fitohemikalija koje omogućavaju biljkama da zadrže svoja blagotvorna svojstva. Pronaći ih možemo u mnogim biljnim namirnicama, kao što su voće, povrće, cjelovite žitarice i čaj.

Nedavne studije otkrile su jednu od ključnih tajni šipka za zdravo starenje. Konzumacija polifenola iz šipka potiče proizvodnju spoja koji podržava dugovječnost, a naziva se urolitin A. Urolitin A aktivira poznati proces koji potiče zdravo starenje, nazvan mitofagija – prirodna obrana tijela koja sprječava razgradnju mitohondrija.

Kada se usmjerimo na prehranu za dobro zdravlje, oslanjamo se na zdrave mitohondrije koji pretvaraju hranu koju jedemo u energiju potrebnu tijelu. S vremenom mitohondriji postaju oštećeni, a mitofagija je proces kojim tijelo identificira i zamjenjuje oštećene mitohondrije novima, što pridonosi zdravom starenju. Nažalost, taj se proces s godinama usporava. Urolitin A pomaže time što stimulira mitofagiju i omogućava tijelu da bolje koristi hranu koju jedemo.

Urolitin A je postbiotik. Postbiotici nisu prisutni u hrani koju jedemo, već hrana sadrži sastojke potrebne tijelu za njihovu proizvodnju. Konkretno, elagitanini iz kore šipka su sastojci koje crijevne bakterije (probiotici) mogu pretvoriti u urolitin A.

Plod šipka ili sok šipka?

Plod šipka sadrži ružičaste sjemenke, košticu koja ih okružuje i koru. Polifenoli, uključujući antocijanine i flavonole, nalaze se u dijelovima šipka koji se obično konzumiraju. Kora, koja je bogata elagitaninima, može biti prilično gorka, što otežava njezinu svakodnevnu konzumaciju. Zato se neki odlučuju za sok od šipka, no važno je razumjeti da iako je on bogat polifenolima, ipak kora ploda ima veću ukupnu fenolnu aktivnost, ključnu za zdravstvene prednosti.

Polifenoli prisutni u soku šipka uključuju tanine, antocijanine i derivate elagične kiseline. Međutim, količina polifenola u soku od šipka može varirati. Jedno istraživanje različitih vrsta šipka uzgojenih na Floridi pokazalo je da se sadržaj polifenola u soku znatno razlikovao, pri čemu je jedna sorta pružala gotovo četiri puta više aktivnih hranjivih tvari. Također, visok nivo šećera u soku može biti problem.

Osim toga, istraživanja pokazuju da većina ljudi nema odgovarajuće crijevne mikroorganizme za stvaranje urolitina A iz prehrane. Dakle, bez obzira na to koliko šipka jedemo ili soka pijemo, većina nas nema prave bakterije potrebne za proizvodnju urolitina A u količinama koje podržavaju dugovječnost. S obzirom na to, suplementacija je također opcija.