BHDoktor

Zašto piti kefir? Sadrži tri puta više probiotika od jogurta

kefir

Jogurt čini smoothie kremastijim, ali njegova gustoća zgušnjava piće pa ga je nemoguće piti na slamku. Ako želite glatki smoothie, koristite kefir.

Šta je kefir? Kao i jogurt, to je fermentirano mlijeko. Za razliku od jogurta, ima rijetku konzistenciju. Također se može pohvaliti s tri puta više probiotika od jogurta, zbog čega pogoduje zdravlju crijeva, imunološkom sistemu i probavnom traktu. Uz to, ima nizak sadržaj laktoze, što ga čini sigurnim čak i za osobe osjetljive na mliječne proizvode. U nastavku donosimo tri ključne prednosti kefira.

Umiruje probavni trakt

Hrana bogata probioticima poput kefira pomaže u održavanju osjetljive ravnoteže mikroba u crijevima, što može smanjiti probavne probleme. Pregledom studija iz 2020. utvrđeno je da konzumacija probiotika može smanjiti simptome gastroezofagealne refluksne bolesti poput žgaravice, mučnine i bolova u trbuhu. Istraživači ovu dobrobit povezuju s probioticima koji pojačavaju imunološki odgovor tijela proizvodnjom kratkolančanih masnih kiselina poput mliječne kiseline.

Jača kosti

Kefir je bogat kalcijem i vitaminom K2, koji pomažu u održavanju kostiju jakima i štite od lomova. Kako? Pregledom studija iz 2018. uočeno je da je vitamin K2 ključan za formiranje novih kostiju i prevenciju degradacije kostiju, što su učinci koji mogu značajno smanjiti rizik od prijeloma.

Ublažava stres

Konzumacija kefira kao dio uravnotežene prehrane može pridonijeti smanjenju anksioznosti, sugerira istraživanje objavljeno u časopisu Molecular Psychiatry. Istraživanje je uključivalo studiju u kojoj su odabrani učesnici slijedili definirani plan prehrane četiri tjedna. Grupa na dijeti jela je hranu pogodnu za crijeva poput kefira, jabuka i poriluka tokom perioda eksperimenta. Za razliku od njih, kontrolna grupa nije drastično promijenila svoje prehrambene navike.

Istraživači su otkrili da je grupa na dijeti doživjela kratkoročna poboljšanja u odgovoru na stres, dok kontrolna grupa nije pokazala takve učinke. Jedan od mogućih razloga za to je zdrava ravnoteža crijevnih bakterija koje potiču proizvodnju hormona zbog kojih se osjećamo dobro, uključujući serotonin.