Uprkos svim tehničkim napredovanjima i promjenama od pronalaska automobila, jedna konstanta je ostala: automobilske gume su crne. Ali zašto je to tako?
Odgovor leži u proizvodnji: automobilske gume su crne jer im se dodaje čađ, objasnila je renomirana njemačka organizacija za tehnički pregled TUV Nord.
Glavni sastojak je guma, mliječni sok biljaka kaučuka. Međutim, pošto je guma mekana i ljepljiva, dodaju joj se mnoge druge supstance kao što su ulje i tekstil da bi joj dali željena svojstva. Čađ je posebno važna, jer čini gumu otpornom na habanje.
Proces proizvodnje guma razvio je Čarls Gudjir 1839. godine i pokazao se uspješnim do danas. Iako su postojale bijele gume koje su bile popularne među entuzijastima starih automobila, one su imale i crne gazeće površine.
Svjetle gume bi se teško pozicionirale na tržištu jer bi brzo postale neugledne zbog prljavštine na ulicama i stazama.
Proizvodnja automobilskih guma u boji je tehnički moguća, međutim, veliki prodor izvan određenog kruga tek treba da se desi.
S druge strane, većina automobilskih guma je i dalje crne, ne samo zbog svoje funkcionalne estetike. Crna boja simbolizuje pouzdanost i dugovječnost.