Iako nije tačno poznato mjesto porijekla hurmi, one vjerovatno potiču iz regije koja se proteže između Egipta i Mesopotamije. U ishrani čovjeka su hiljadama godinama, a i danas su jako popularne zbog brojnih benefita koje pružaju zdravlju.
Zašto bi hurme trebalo da se nađu i na vašem dnevnom meniju?
Veoma su hranljive
Urme imaju odličan nutritivni profil. Pošto su sušene, njihov sadržaj kalorija je veći od većine svježeg voća. Većina kalorija u hurmama potiče od ugljenih hidrata. Ostatak je od vrlo male količine proteina. Uprkos kalorijama, hurme sadrže neke važne vitamine i minerale pored značajne količine vlakana.
Visok udio vlakana
Dobijanje dovoljno vlakana je važno za opšte zdravlje. Vlakna u hurmama mogu biti korisna za kontrolu šećera u krvi. Vlakna usporavaju varenje i mogu pomoći u sprečavanju previsokog porasta nivoa šećera u krvi nakon jela. Iz tog razloga, hurme imaju nizak glikemijski indeks (GI), koji meri koliko brzo vam raste šećer u krvi nakon konzumiranja određene hrane, piše Healthline.
Bogate antioksidansima
Hurme obezbjeđuju različite antioksidante koji imaju brojne zdravstvene prednosti. Antioksidansi štite vaše ćelije od slobodnih radikala, koji su nestabilni molekuli koji mogu izazvati štetne reakcije u vašem tijelu i dovesti do različitih bolesti. U poređenju sa sličnim vrstama voća, kao što su smokve i suve šljive, urme imaju najveći sadržaj antioksidansa.
Prirodni zaslađivač
Hurme su izvor fruktoze, koja je prirodna vrsta šećera koja se nalazi u voću. Iz tog razloga, urme su veoma slatke. Oni čine odličnu zdravu zamjenu za bijeli šećer u receptima zbog hranljivih materija, vlakana i antioksidanata koje pružaju. Važno je napomenuti da iako su urme bogate vlaknima i hranljivim materijama, one su i dalje prilično kalorične i najbolje ih je konzumirati u umjerenim količinama.