dres na kojem piše Jashari Xhaka na stadionu
Sport

Zašto su u Srbiji poludjeli na Xhakino slavlje s dresom na kojem piše Jashari?

Granit Xhaka, kapiten Švicarske, ali po roditeljima Albanac s Kosova, ovaj put nije kao 2018. ključnu pobjedu nad Srbijom na SP-u (3:2) slavio radeći albanskog orla, ali ih je opet izazivao. U drugom poluvremenu se okrenuo prema klupi Srbije i uhvatio za međunožje, što je razbjesnilo suparnike koji su ušli u teren kako bi se obračunali s njim. Xhaka se hvatao za međunožje i Srbima vikao: Ta qifsha nanen n’pidh. Posebno ih je naljutio dres na kojem piše Jashari.

U tome ih je jedva spriječio izbornik Dragan Stojković Piksi. Međutim, kasnije su se na društvenim mrežama pojavile snimke za koje Albanci tvrde da je na njima jasno da Xhaka prije hvatanja za međunožje Srbima dobacuje “Ta qifsha nanen n’pidh”. To na albanskom znači “Jeem vam mater u pi*ku”.

Suparnički navijači

Prije ovoga, sličan, ali sa šovinističkim, nacionalističkim dodatkom, imao je i srbijanski selektor. Nakon što je u prvom poluvremenu Srbija povela 2:1, Piksi je gol slavio urlajući “Je*em li vam majku šiptarsku u pi*ku”. Tako je vrijeđao suparnike jer su Švicarcima glavne zvijezde kapetan Xhaka i Xherdan Shaqiri, Albanci s Kosova.

Shaqiri je prije četiri godine također zabio za Švicarsku protiv Srbije na SP-u te je i on gol slavio radeći albanskog orla. Na ovom SP-u je opet zabio Srbiji, što je slavio pokazujući suparničkim navijačima da ušute.

No, Xhaka je ovaj put izazvao daleko najviše bijesa kod Srba. Osim spomenutog incidenta raskrvario je Milenkovića, a rivale je do kraja razjario proslavom pobjede. To je radio tako što je obukao dres da je na prsima iznad broja 26 pisalo “Jashari”. Srbima ništa ne znači Xhakino objašnjenje takve proslave:

“Ne, nema nikakve političke pozadine. To je moja posveta suigraču Jashariju. Došao je u mlad u momčad (20), ja sam bio u situaciji kao on i zaslužuje poštovanje. Provodimo puno vremena zajedno. Zato sam njemu u čast nosio dres s prezimenom Jashari.” Spomenuti nogometaš je mladi veznjak Ardon Jashari, koji je u reprezentaciji Švicarske na SP-u. Također je Albanac, ali iz Makedonije.

OVK Kosovo

Međutim, srbijanski navijači i mediji, tvrde da je ovo samo posljednja u nizu Xhakinih provokacija i uvreda na njihov račun. Jashari je naime za kosovske Albance legendarno, a za Srbe zloglasno prezime na spomen kojeg niko od njih ne pomisli na mladog nogometaša Luzerna, nego na Adema Jasharija. Osnivača i vođu Oslobodilačke vojske Kosova.

OVK Albanci smatraju herojskom i oslobodilačkom, a Srbi terorističkom, zločinačkom. Adema Jasharija su u marta 1998. ubile srbijanske vojne snage. Tom prilikom likvidirali su i 56 članova njegove porodice, među kojima 18 žena i 10 djece. Nakon što je Kosovo proglasilo neovisnost, njegov predsjednik je Jashariju posthumno dao najviši državni orden, odlikovanje Heroja Kosova.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare