Politika

Završen zajednički sastanak Čovića i Izetbegovića sa Palmerom: Vrlo brzo možemo doći do rješenja

Delegacije stranke SDA i HDZ su imale zajednički sastanak sa visokim predstavnicima SAD-a i Evropske unije.

Podsjetimo, jutros je oko 9 sati delegacija SDA na čelu sa liderom ove stranke Bakirom Izetbegovićem održala sastanak sa Matthew Palmerom i izvršnom direktoricom za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan, Tursku i Veliku Britaniju pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelina Eichhorst.

Odmah nakon toga zvaničnici su se sastali sa predstavnicima HDZ-a ali i je potom održan i zajednički razgovor svih strana.

Palmer se nakon toga uputio na sastanak sa predstavnicima opozicije.

“Mislim da je ključni sastanak koji će imati predstavnici međunarodne zajednice sa predstavnicima opozicionih stranaka, i da će on usmjeriti dalje stvari, kada je u pitanju Dom naroda Federacije i kada su uz pitanju izbor članova Predsjedništva”, kazao je Izetbegović.

PROČITAJTE  Izetbegović: HDZ mora shvatiti da nema pravo na blokadu 100 posto tema u FBiH

Naveo je kako ono za šta budu spremni oni bit će spremna i SDA.

“Potrebna nam je kooperativnost, jedan dobar duh, jedna dobra namjera od svih drugih stranaka koje čine parlamentarnu većinu. SNSD nije spremna na indirektni izbor. Odustali su tog elementa Aprilskog paketa i to sad čini problem. Traži se asimetrija u izboru članova Predsjedništva. Nema spremnosti da se ide u asimetriju u SDA, a sumnjam da ima i u drugim strankama”, zaključio je Izetbegović u izjavi za medije nakon zajedničkog sastanka.

Također, nakon sastanka medijima se obratio i lider HDZ-a Dragan Čović koji je kazao da se na dobrom putu da se konačno postigne dogovor o izmjenama Izbornog zakona BiH.

PROČITAJTE  Čović otkrio hoće li prisustvovati posebnoj sjednici NSRS

“Izuzetno produktivni i pozitivni pregovori. Nismo razgovarali o detaljima, ali smo vrlo jasno prepoznali put kojim možemo u vrlo kratkom roku doći do rješenja izbornog zakonodavstva koji smo definisali Sporazumom o Mostaru. Hvala velika predstavnicima EU i SAD-a. Mislim da ćemo za izborno zakonodavstvo imati slično rješenje kao što smo imali za Mostar”, kazao je Čović.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare