Svijet

Završeni današnji pregovori u Bjelorusiji. Trajali su skoro tri sata

Završila je treća runda pregovora ukrajinske i ruske strane u Bjelorusiji. Jedan od ukrajinskih pregovarača izjavio je da je postignut blagi napredak u pogledu uspostavljanja humanitarnih koridora.

“Treći krug pregovora je završen. Ima malih pozitivnih pomaka u poboljšanju logistike humanitarnih koridora… Nastavljene su intenzivne konsultacije o temeljnom političkom bloku propisa, uz prekid vatre i sigurnosne garancije”, napisao je Mihail Podoljak.

Pregovori su trajali nešto manje od tri sata.

Treći krug počeo je u Belovejskajoj Pušči, nacionalnom parku na granici Bjelorusije i Poljske, napisala je agencija Belta na svom Telegram računu. Nakon drugih pregovora u četvrtak postignut je dogovor samo o stvaranju humanitarnih koridora za civile u područjima teških borbi. Ukrajina i Rusija međusobno se optužuju da druga strana onemogućava evakuaciju civila.

Ranije u ponedjeljak Moskva je poručila da će humanitarni koridori ići prema Bjelorusiji ili Rusiji, što je Ukrajina ocijenila “potpuno nemoralnim” jer bi Ukrajinci trebali moći napustiti svoje domove preko ukrajinskog teritorija.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
1 Comment
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
trackback
UŽIVO Završena treća runda pregovora. Ukrajinci objavili šta je dogovoreno
1 godina

[…] “Ima malih pozitivnih pomaka u poboljšanju logistike humanitarnih koridora… Nastavljene su intenzivne konsultacije o temeljnom političkom bloku propisa, uz prekid vatre i sigurnosne garancije”, napisao je Podoljak. Više na LINKU. […]