Dannielle Luttrell iz Tasmanije podijelila je na Facebooku svoj recept za domaći hljeb za koji vam čak nije potrebna ni rerna. Njena je metoda pečenja hljeba odmah postala viralna, a ljudi su je nagradili s više od 37.000 lajkova.
Ovakav hljeb najbolje će vam ispasti ako u kući imate tzv. slow cooker, odnosno lonac za sporo kuhanje i pečenje. Ako ne, možete ga jednostavno spraviti i u klasičnoj rerni. Luttrell započinje miješanjem svih sastojaka, a proces pečenja kruha podijelila je u tri koraka.
Sastojci:
- pola šolje tople vode
- dvije šolje toploga mlijeka
- dvije kašike rastopljenoga maslaca
- dvije do tri kašilice šećera
- tri kašičice suhoga kvasca
- šest šolja integralnoga brašna
- dvije kašičice soli
- jedna kašičica praška za pecivo
Prvi korak
U velikoj zdjeli pomiješajte toplu vodu, šećer i kvkasac. Pričekajte pet minuta (ne više!) – na vrhu bi se trebala stvoriti pjena. Za to vrijeme ugrijte dvije šolje mlijeka i dvije kašike maslaca u mikrovalnoj pećnici.
Drugi korak
U smjesu mlijeka i maslaca dodajte kvasac. Koristeći stolni mikser, polako dodajte brašno, so i prašak za pecivo. Miješajte sve dok se ne formira tijesto. Danielle objašnjava da tijesto zatim mijesi rukama još pet do sedam minuta.
Treći korak
Obložite slow cooker papirom za pečenje i stavite u njega dobivenu loptu tijesta. Ona će se dizati dok se zagrijava. Pecite na maksimalnoj snazi između dva i dva i polsata. Počnite provjeravati svakih sedam do 10 minuta, sve dok površina hljeba ne bude spužvasta, ali bez vlage na vrhu. Dno bi trebalo biti lijepe smeđe boje, kao i bočne strane.
Luttrell sugerira da hljeb nakon pečenja u slow cookeru ubacite još pet minuta u pećnicu kako bi se na površini zapekla hrskava korica.