Životni stil

Zdrav, domaći hljeb bez uključivanja rerne

Dannielle Luttrell iz Tasmanije podijelila je na Facebooku svoj recept za domaći hljeb za koji vam čak nije potrebna ni rerna. Njena je metoda pečenja hljeba odmah postala viralna, a ljudi su je nagradili s više od 37.000 lajkova.

Ovakav hljeb najbolje će vam ispasti ako u kući imate tzv. slow cooker, odnosno lonac za sporo kuhanje i pečenje. Ako ne, možete ga jednostavno spraviti i u klasičnoj rerni. Luttrell započinje miješanjem svih sastojaka, a proces pečenja kruha podijelila je u tri koraka.

Sastojci:

  • pola šolje tople vode
  • dvije šolje toploga mlijeka
  • dvije kašike rastopljenoga maslaca
  • dvije do tri kašilice šećera
  • tri kašičice suhoga kvasca
  • šest šolja integralnoga brašna
  • dvije kašičice soli
  • jedna kašičica praška za pecivo

Prvi korak

U velikoj zdjeli pomiješajte toplu vodu, šećer i kvkasac. Pričekajte pet minuta (ne više!) – na vrhu bi se trebala stvoriti pjena. Za to vrijeme ugrijte dvije šolje mlijeka i dvije kašike maslaca u mikrovalnoj pećnici.

Drugi korak

U smjesu mlijeka i maslaca dodajte kvasac. Koristeći stolni mikser, polako dodajte brašno, so i prašak za pecivo. Miješajte sve dok se ne formira tijesto. Danielle objašnjava da tijesto zatim mijesi rukama još pet do sedam minuta.

Treći korak

Obložite slow cooker papirom za pečenje i stavite u njega dobivenu loptu tijesta. Ona će se dizati dok se zagrijava. Pecite na maksimalnoj snazi između dva i dva i polsata. Počnite provjeravati svakih sedam do 10 minuta, sve dok površina hljeba ne bude spužvasta, ali bez vlage na vrhu. Dno bi trebalo biti lijepe smeđe boje, kao i bočne strane.

Luttrell sugerira da hljeb nakon pečenja u slow cookeru ubacite još pet minuta u pećnicu kako bi se na površini zapekla hrskava korica.