Bijeli luk je namirnica koja našem tijelu donosi mnoge dobrobiti: njegova antioksidativna, antifungalna i antibakterijska svojstva dobro su poznata od davnina.
Osim toga, konzumacija bijelog luka pomaže u snižavanju krvnog pritiska i poboljšava zdravlje srca. Međutim, nažalost, konzumacija ove namirnice povezana je s problemima zadaha iz usta koji mogu stvoriti situacije nelagode ili neugodnosti, a sve je to zbog prisutnosti nekih tvari koje se tokom probavnih procesa apsorbiraju u krvotok i transportiraju do pluća.
Zato pranje zuba nakon konzumacije bijelog luka nije tako korisno za uklanjanje lošeg zadaha kao žvakaća guma ili menta: problem nije u ustima, već u probavnom sistemu.
Šta onda učiniti? Na svom Instagram profilu dr. Megan Rossi podijelila je učinkovit i prirodan trik za neutraliziranje lošeg zadaha koji nastaje konzumacijom bijelog luka.
Da biste riješili problem, samo pojedite jabuku u istom obroku.
“Pokazalo se da biljne hemikalije (uključujući kvercetin) u jabuci stupaju u interakciju sa spojevima sumpora u bijelom luku, neutralizirajući taj poseban miris,” objašnjava dr. Rossi u svojoj objavi.
Ali nije samo jabuka ta koja ima tu “moć” nad bijelim lukom.
Evo popisa namirnica koje se mogu dodati u jela bogata bijelim lukom kako bi se neutralizirao miris te namirnice (radi se o povrću koje se mora jesti isključivo sirovo da bi bilo učinkovito):
- zelena salata
- peršun
- metvica
- špinat
Ukratko, namjeravate li konzumirati jela sa bijelim lukom ili ih pripremiti za goste, ne zaboravite na sto staviti lijepu košaricu jabuka ili u jelo dodati malo špinata ili peršinovog lista kako biste spriječili neugodan zadah.