čokoladne kuglice, recept za čokoladne kuglice
Sitni kolači u koje spadaju čokoladne kuglice, idealno su rješenje za sve prilike, a brzo i jednostavno se pripremaju.
Čak i ako niste baš vični u pripremi poslastica, sigurni smo da ćete ove kuglice napraviti kao od šale.
Iznenadite ukućane i goste ovim slatkim čokoladnim zalogajima.
Ove su čokoladne kuglice upravo stvorene da izmame osmijeh na lice, jer osim što su zaista napravljene od samo par sastojaka i brzo gotove, super su kremaste, ukusne i savršene za svako doba godine.
Donosimo vam recept za čokoladne kuglice:
Sastojci:
- 200 g hurmi
- 2 kašike + za ukras gorkog kakaa
- 4 kašike zobenih pahuljica
- 2 kašike maslaca od kikirikija
- Prstohvat soli
Priprema:
Hurme, kakao, zobene pahuljice, maslac od kikirikija i so pomiješajte štapnim mikserom.
Navlaženim rukama od smjese kreirajte 15 kuglica veličine oraha.
Kuglice stavite na pleh te ih pospite kakao prahom.
Ostavite preko noći u frižideru.
O čokoladi, da li ste znali:
Tamna, mliječna, s lješnjacima, punjena, bijela, skoro pa da nema osobe kojoj se ne sviđa. O tom svakodnevnom užitku miliona ljudi su posvećeni i knjige, i pjesme, i filmovi. Kad smo već kod filmova, evo jedne zanimljivosti za koju mnogi vjerovatno ne znaju; u popularnoj sceni pod tušem iz Psiha, reditelj Alfred Hitchcock koristio je čokoladni sirup da bi dočarao krv, kao što su to činili mnogi drugi reditelji crno-bijelih filmova.
Jeste li znali da je preko 90% svoje historije čokolada bila konzumirana u tekućem obliku?
Od Maja, preko Asteka, sve do Kolumba i konkvistadora Cortesa koji ju zaslužan za njen dolazak i rasprostranjenost u Evropi, do prvih engleskih čoko-barova, čokolada je najvećim dijelom gorki, tamni, tekući napitak. Španjolci dodaju med, kasnije i šećer, i tek u 16. stoljeću čokolada postaje slatko zadovoljstvo. Još će tri stoljeća proći do izuma table čokolade najsličnije čokoladi kakvu danas poznajemo. Braća Fry u Bristolu proizvode prvu čokoladu u tabli 1847. godine.
Topi se u ustima, zašto?
Čim u usta stavimo komadić čokolade, ona se počne topiti. Zašto je to tako? Točka topljivosti čokolade započinje na 34°C, a temperatura u našim ustima je otprilike 36°C što je sasvim dovoljno da se čokolada počne topiti.