Jaja sadrže mnogo nutrijenata kao što su proteini, vitamini i minerali – ali i holesterol. Stoga se jedno jaje dnevno dugo smatralo smjernicom za zdravu konzumaciju jaja.
Međutim, nakon što je Njemačko nutricionističko društvo (DGE) objavilo svoje nove preporuke u vezi s hranom, nesigurnost u pogledu konzumacije jaja ponovo je porasla. Nakon toga, većina ljudi bi trebala imati samo jedno svježe jaje sedmično na svom meniju.
Hranljivi sastojci na prvi pogled: Šta je u jajetu?
Jaja su jedna od namirnica bogatih nutrijentima. Svako jaje (60 grama) sadrži oko šest grama proteina, pet grama masti i 75 kilokalorija. Ne sadrži ugljikohidrate.
Nadalje, kuhano jaje srednje veličine sadrži sljedeće hranjive tvari:
65 mikrograma vitamina A (oko osam posto procijenjenih dnevnih potreba)
0,9 mikrograma vitamina B12 (oko 22 posto procijenjenih dnevnih potreba)
1,2 miligrama vitamina E (oko devet posto procijenjenih dnevnih potreba)
5,4 mikrograma vitamina K (oko osam posto procijenjenih dnevnih potreba)
35 mikrograma folata (oko 12 posto procijenjenih dnevnih potreba)
31 miligram kalcijuma (oko tri posto procijenjenih dnevnih potreba)
86 miligrama fosfora (oko devet posto procijenjenih dnevnih potreba)
0,9 miligrama cinka (oko osam posto procijenjenih dnevnih potreba)
15 mikrograma selena (oko 22 posto procijenjene dnevne potrebe)
Jesti jaje svaki dan: Ovo se dešava tijelu
Ako imate zdrav metabolizam, redovnom konzumacijom jaja činite dobro svom tijelu. Naprimjer, jaja podržavaju:
proizvodnju hormona: jaja obezbjeđuju masne kiseline i holesterol. U umjerenim količinama, ovo su važni nutrijenti jer ih tijelo koristi za proizvodnju hormona i vitamina D
zdravlje očiju: Ako redovno jedete jaja, unosit ćete vrijedan vitamin A. Ovo je neophodno za zdravu mrežnjaču i vid. Zbog toga nedostatak vitamina A može dovesti do takozvanog noćnog sljepila
stvaranje krvi: jaja pružaju vrijedne vitamine B. Pored mnogih drugih funkcija, vitamin B12 i folna kiselina (vitamin B9) neophodni su za stvaranje crvenih i bijelih krvnih stanica
zdravlje kostiju: Kosti i zubi također mogu imati koristi od redovnog konzumiranja jaja. I vitamin A i minerali kalcijum i fosfor važni su za naše kosti i zube
imunološki sistem: Jaja obezbjeđuju vitamin A, cink i selen. Ovi nutrijenti su važni za sluzokožu i podržavaju imunološki sistem u borbi protiv patogena
izgradnju mišića: Proteini u jajima su lako probavljivi i mogu pomoći u izgradnji mišića.
Sadašnje studije stoga pretpostavljaju da sedam jaja sedmično, odnosno jedno jaje dnevno za doručak, nema negativan utjecaj na zdravlje, a čak je i zdravo.
Ali: ako patite od poremećaja metabolizma masti (kao što je hiperholesterolemija ), kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2 ili reumatoidne bolesti, ne biste trebali jesti jaje svaki dan. U tom slučaju, zasićene masti koje sadrži, posebno holesterol, mogu dovesti do povećanja nivoa lipida u krvi.