FUSOBAKTERIJE

Zdravstveno istraživanje: Jasni znakovi da ova vrsta prehrane znatno povećava upalu u crijevima

Stopa oboljelih od kolorektalnog karcinoma među mlađim odraslim osobama raste globalno, pa je sada već svaka peta osoba s tom bolešću mlađa od 55 godina.

Glavnim razlozima takvog porasta smatraju se genetika i prehrana, odnosno stil života, a nove nalaze predstavili su istraživači s Ohio State Universityja.

Otkrili su znakove koji pokazuju da prehrana s malo vlakana i puno masti može povećati upalu u crijevima koja sprečava prirodnu odbranu od tumora. Pored toga, stanice mladih ljudi s kolorektalnim karcinomom starile su brže i bile su u prosjeku 15 godina starije od stvarne dobi osobe. To je neobično, tim više što kod starijih osoba s ovom bolešću nije pronađena takva pojava.

Već ranije je razvoj kolorektalnog raka povezan s fusobakterijom koja uobičajeno živi u ljudskim ustima, a pokazalo se da će se do pet puta vjerojatnije naći u crijevima osobe s rakom debelog crijeva nego kod zdrave osobe. Smatra se i da veće pijenje alkohola povećava individualni rizik od ranog početka ovog karcinoma.