Svijet

Zelenskij: Napad na Harkov je ratni zločin. Namjerno su gađali civile

Ukrajinski predsjednik Volodimi Zelenskij je u obraćanju kazao da je bombardiranje Harkova, u kojem su poginuli deseci civila, ratni zločin.

Devet osoba, uključujući troje djece, ubijeno je u ponedjeljak nakon što su ruske kasetne bombe gađale stambene zgrade u drugom gradu u Ukrajini.

U komentarima prije posljednjeg napada u središnjem Harkovu, Volodimir Zelenskij je rekao da postoje iskazi očevidaca da su civili bili namjerno gađani.

"Ruske snage su brutalno pucale na Harkov iz mlaznog topništva", rekao je Zelenskij tokom kasnonoćnog obraćanja ukrajinskom narodu.

"Očito je to bio ratni zločin. Miran grad. Mirna stambena naselja. Bez vojnih objekata. Deseci zapisa očevidaca dokazuju da se ne radi o jednom lažnom rafalu, već o namjernom uništavanju ljudi. Rusi su znali gdje pucaju.", naveo je on.

Glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda, Karim Khan, otvorio je istragu o ruskoj invaziji nakon što je rekao da vjeruje da postoji "razumna osnova" da se vjeruje da su ratni zločini ili zločini protiv čovječnosti počinjeni u Ukrajini.