TRI VRSTE NAMIRNICA

Želite brži metabolizam? Izbjegavajte ovu hranu za doručak

Kada je riječ o zdravom načinu života, važno je voditi računa o utjecaju koji naša prehrana može imati na naše tijelo. Odabir doručka posebno je važan jer može odrediti ton za ostatak našeg dana i s vremenom značajno utjecati na cjelokupno zdravlje.

Nisu sve namirnice za doručak jednake, posebno kada je u pitanju njihov utjecaj na metabolizam, kaže ljekar dr. Paul Daidone. Otkrio je tri izbora za doručak koja trebamo izbjegavati ako želimo brži metabolizam.

Slatke pahuljice

Za početak, dr. Daidone upozorava na privlačnost slatkih pahuljica, osobito onih koje se prodaju djeci. "Mnoge pahuljice imaju visok udio dodanih šećera, a malo vlakana i proteina. Konzumacija velike količine šećera može dovesti do skokova u razini šećera u krvi i inzulina, što s vremenom može dovesti do inzulinske rezistencije", rekao je za SheFinds.

Dodaje da je ova otpornost povezana s usporenim metabolizmom i povećanim skladištenjem masti.

Prerađena peciva

Razna slatka i slana prerađena peciva mnogima su glavni izbor za doručak, ali nude malo nutritivne vrijednosti. Nažalost, dr. Daidone objašnjava da su te poslastice "prepune rafiniranog brašna i šećera, što uzrokuje brze skokove šećera u krvi nakon kojih slijede padovi." Naglašava da takve fluktuacije mogu negativno utjecati na naš metabolizam.

Zaslađeni jogurti

Iako jogurt može biti hranjiva opcija za doručak, liječnik savjetuje oprez kada se radi o zaslađenim varijantama. "Mnogi zaslađeni jogurti sadrže veliku količinu dodanog šećera. Bolje je izabrati obični jogurt i dodati voće za slatkoću kako biste izbjegli ovu zamku", savjetuje. Visokoproteinski grčki jogurt odlična je zdrava alternativa.

Da bismo podržali zdrav metabolizam, dr. Daidone preporučuje da se usredotočimo na opcije doručka bogate hranjivim tvarima koje nude ravnotežu ugljikohidrata, proteina i zdravih masti.

"Opcije poput tosta od cjelovitih žitarica i avokada, zobene kaše s orašastim plodovima i bobičastim voćem ili kajgane od jaja i povrća mogu osigurati energiju i esencijalne hranjive tvari", zaključio je ljekar.