Politika

Zlatko Miletić definitivno izašao iz Osmorke. Zamjerao NATO za koji je sam rekao da je ‘stvar kompromisa’

Zlatko Miletić, Osmorka, Vijeće ministra BiH

Zlatko Miletić definitivno je izašao iz priče o formiranju vlasti na državnom nivou.

Miletić je to dao naslutiti još u subotu kada je gostovao kod Senada Hadžifejzovića u Centralnom dnevniku.

Naime, Miletić je izrazio navodno nezadovoljstvo sporazumom koji je potpisan. Prije svega NATO putem.

Zanimljivo je pak da je sam Miletić u toku emisije kazao da je NATO ipak stvar kompromisa unutar BiH, pa nije jasno šta je konkretno zamjerio Šestorci.

No, kako je Raportu rečeno, Zlatko Miletić je odlučio ne glasati za novi sastav Vijeća ministara u kojem je stranka iz koje dolazi - Za nove generacije - trebala imati jednog zamjenika.

Rezultat je to sastanka koji je imao sa strankama Šestorke u ponedjeljak. Kako je predsjednik NS-a Edin Forto jutros izjavio, oni su Miletiću objasnili sve što mu nije bilo jasno. Utvrđeno je da Miletić nije imao dovoljno informacija. No, on očito nije promijenio svoj stav.

“Miletić je čovjek sa kredibilitetom. Jako je zazvonilo ono što je rekao u jednoj TV emisiji. Imali smo jedan sastanak sa Miletićem u ponedjeljak. Razjasnili smo sve ono za što je on rekao da nije imao dovoljno informacija.

Po onom što sam vidio kod njega, možda bi bio drugačiji nastup da je imao sve informacije. Zašto nisu podijeljenje ove informacije između koalicijskih partnera, konkretno NES-a koji je koalicijski partner Miletića, na čijoj je listi ušao u državni parlament, ne mogu u to ulaziti”, rekao je Forto.

To mjesto bi na kraju trebala popuniti Naša stranka o čemu se odlučuje danas i sutra.

Navodno će NS na poziciju zamjenika ministra za ljudska prava imenovati ženu nebošnjakinju.