Vijesti

Znači li primjena novog sistema za pacijente kraj čekanju na red u Općoj bolnici?

Čekanje – prva je asocijacija na dobijanje zdravstvene usluge u Kantonu Sarajevo.

Bez obzira da li se radi o administrativnim procedurama, rutinskim ili specijalističkim pregledima i pretragama, većina pacijenata mora planirati sate, čak i dane, da bi dobili potrebnu uslugu.

Pregledi u Općoj bolnici

U Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš“ od ove sedmice primjenjuje se novi sistem naručivanja pacijenata za specijalističke i kontrolne preglede.

Odnosno, ovu proceduru će od sada vršiti ljekari opće prakse iz Domova zdravlja putem elektronskog sistema, prenosi TVSA.

“Naša zamisao je da pacijent koji treba specijalistički pregled u našoj bolnici da kod svog ljekara dobije odmah termin za pregled. Precizan termin u minutu da ne gubi bespotrebno vrijeme na čekanje, da čeka po 2,3 sata.

Znači, u okviru sat, možda čak i kraće da završi sve što treba”, izjavio je Salko Pašović, šef polikliničkog odjela Opće bolnice “Prim.dr. Abdulah Nakaš”.

Ovakav sistem se u JU Dom zdravlja koristi već neko vrijeme, kaže Abel Baltić, direktor JU Dom zdravlja KS.

“Mi našim specijalistima, koji su zaposlenici JU Dom zdravlja na taj način već duže vrijeme naručujemo. U početku, dok smo se malo uigrali dok se naučio sistem, malo je bilo problema.

Sada ne očekujem neke probleme. Vrlo je sličan sistem naručivanja prema Općoj bolnici. Jedini problem može biti u zagušenju. Odnosno, u broju slobodnih termina koji Opća bolnica može primiti i broj zahtjeva prema tim terminima”.

Kontrolni pregledi

Kako je pojašnjeno, ni za kontrolni pregled više neće biti potrebno da pacijent ide po uputnicu kod svog ljekara te zakazuje termin u bolnici.

“Što se tiče kontrolnog pregleda, ukoliko je potreban, znači unutar mjesec ljekar specijalista u našoj ustanovi mu zakazuje termin i zauzima termin za njega. Tako da će imati puno više vremena da se posveti pacijentu. I svaki pacijent će na neki način dobiti svoje vrijeme za pitanja i pod-pitanja”, pojasnio je Pašović.

U narednih mjesec prelaznog perioda utvrdit će se eventualni nedostaci, kao i dodatne mogućnosti za poboljšanje, kažu iz Opće bolnice.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare