Nedavno je neko proces proizvodnje parmezana opisao i na društvenim mrežama gdje su se mnogi zgrozili jer do tada nisu znali šta on sadrži.
Parmezan je jedan od najomiljenijih sireva i rijetko ko ga ne stavlja na vrh tjestenine, ali znate li kako se zapravo pravi? Parmezan ili "grana Parmigiano Reggiano" jedan je od najpoznatijih tvrdih sireva, a ime mu je s vremenom postalo sinonim za sve talijanske tvrde sireve u svijetu. Ipak, samo sir iz talijanske regije Emilija Romanija smije nositi ime parmezan, sira koji je navodno bio omiljen Molieru i Napoleonu.
No, mnogi ne znaju kako se on zapravo proizvodi. Naime, osim posebne obrade mlijeka koje je naravno potrebno za njegovu proizvodnju, za parmezan su potrebni i enzimi dobiveni iz želuca teleta koji zgrušavaju mlijeko i pretvaraju ga u mliječni koagulum zvan sirilo koje se onda zagrijava i dehidrira.
Sirilo je dakle sastojak koji u mlijeku pomaže odvojiti krute čestice od vode kako bi se stvorila čvrsta masa, a nedavno je neko proces proizvodnje parmezana opisao i na društvenim mrežama gdje su se mnogi zgrozili jer do tada nisu znali da sadrži i sastojak iz sluznice želudca mlade životinje.
Jedna je osoba ovo objavila na na X-u, prije poznatom kao Twitter, i izazvala bijes. "Tek sam danas saznao da se parmezan pravi od telećeg želuca i mogu samo plakati", napisali su. Ljudi su bili zgroženi otkrićem, a neko je odgovorio: "Strašno! Mislim da ga više neću jesti!" "Nikad to nisam čuo! Mliječni proizvodi su stvarno strašni",komentirao je netko drugi."To je stvarno odvratno. Ne želim više sira u svom životu", dodao je još jedan ogorčeni korisnik.
"Jednostavno ne mogu više to jesti.. gotov sam", složio se četvrti. "Ni ja nisam znao, to je odvratno", složio se još jedan korisnik. Međutim, nada nije izgubljena za sve ljubitelje parmezana - mnogi su ljudi u komentarima također istaknuli da mnogi brendovi sada koriste umjetno sirilo.
Tako neke marke sireva koriste sirilo dobiveno iz biljaka. Osim toga, neki proizvođači sira čak koriste mikrobno sirilo, koje nastaje od bakterija i gljivica, a uvijek možete potražiti i potpuno alternativne biljne sireve, poput veganskih.Na nažalost, u tom slučaju možete zaboraviti na pravi parmezan jer se on uvijek proizvodi sa životinjskim sirilom, a taj će se recept i dalje slijediti.