Magazin

Znate li koja hrana postoji gotovo oduvijek? Iznenadit ćete se

Tost s avokadom, tatarski od tune, koziji sir i veganski burgeri samo su neki od obroka koje bismo sveli pod nazivnik hrane 21. stoljeća. No znate li koja hrana postoji gotovo oduvijek? A kad kažemo oduvijek, mislimo na hiljade i hiljade godina. Ako ne znate, vrijeme je da saznate, piše Pun kufer.

Palačinke (5.300 godina)

Jedan od omiljenih obroka ima nevjerovatno dugačku historiju, a starost je određena zahvaljujući jednoj mumiji. Ledeni čovjek zvan Otzi pronađen je u italijanskim Alpama 1991. Unatoč tome što je živio prije otprilike 5.300 godina, Otzijevo tijelo bilo je nevjerovatno dobro očuvano zbog leda i snijega u planinama - toliko da su planinari koji su ga otkrili mislili da se radi o nesretnom planinaru koji je nedavno stradao.

Pretražujući mu želudac, arheolozi su otkrili kako je jedan od njegovih posljednjih obroka uključivao crveno meso i palačinke od jednozrnate pšenice. Naučnici vjeruju da je pšenica zapravo bila pripremljena u obliku palačinki zbog ugljena koji je još bio na njima - što sugerira da su se spremale na vatri.

Cheesecake (2.000 godina)

Zamislite kako se sportista svjetske klase priprema takmičiti u finalu Olimpijskih igara. Šta mislite, koju bi hranu jeo prije svoje utrke? Da, moguće da bi posegnuo za tortom od sira.

Grci su prije više od 2.000 godina osmislili svoj recept za tu tortu kombinirajući blagi sir s brašnom i medom jer su vjerovali kako to jelo daje energiju. Kad su Rimljani pokorili Grke, desertu su dodali nešto posebno, koristili su ricottu i dodali jaja kako bi kolač bio "spužvastiji".

Kokice (4.000 godina)

Kukuruz je dugo bio glavna namirnica čovječanstva. Stoga ima smisla da je verzija "pucajućeg" kukuruza postala vrlo popularna. Iako se čini kako vrijeme nastanka kokica (čudno) uvelike varira, čini se da je procijenjeno na oko 4.000 godina.

To znamo iz "napuhanih" zrna koja su znanstvenici pronašli u špiljama u Meksiku. Dodatno, za narod Azteka kokice nisu bile samo zabava. Koristili su ga za ukrašavanje i ukrašavanje odjeće, nakit i kipove svojih bogova.

Med (5.500 godina)

Vjerovatno su Egipćani najpoznatiji po ljubavi antičkog svijeta prema medu. Postoje hijeroglifi stari više od 4.000 godina koji prikazuju pčelarstvo u njihovu hramu Sunca, a čak je i kralj Tut dao posude s medom staviti u svoju grobnicu kako bi uživao u zagrobnom životu.

Međutim, još stariji med pronađen je u grobnici vođe naroda Martkopi i Bedini u današnjoj Gruziji. Ali ovdje nisu pronađene tegle s medom, već šumske bobice - koje su još uvijek bile crvene i mirisne! Da, ti drevni ljudi premazali su bobice medom i on ih je sačuvao više od 5000 godina.

Maslinovo ulje (8.000 godina)

Čini se da je maslinovo ulje kao glavna namirnica iz kuhinje također bila važna kuhinjska pomoć našim precima prije 8.000 godina u današnjem Izraelu. Arheolozi su otkrili ostatke maslinova ulja na keramici u nalazištu Ein Zippori.

Pronađeno maslinovo ulje veoma podsjeća na maslinovo ulje u kojem danas uživamo, što pokazuje da se tehnika proizvodnje ulja nije mnogo promijenila tokom stoljeća. Također pokazuje kako su u tom trenutku historije ljudi bili dovoljno napredni da znaju kako cijediti ulje iz maslina (iako ne možemo sa sigurnošću reći da su do tog trenutka udomaćili masline).