Iako mnogi misle da između džema, pekmeza i marmelade nema nikakve razlike, ipak nije tako.
Džem, pekmez i marmelada se dobijaju preradom voća, ali među njima postoje razlike, pa imaju različitu gustinu, količinu voća i šećera i pripremaju se na različit način.
Pekmez je gusta voćna mješavina u koju se može dodati šećer. Dodaje se najviše 20 odsto šećera ili se ne dodaje šećer uopšte.
Pekmez se kuha dok ne postane potpuno gust, a može da sadrži i komadiće voća. Takođe, u pripremi se ne koristi pektin ili bilo koja limunska kiselina, a najpoznatiji je pekmez od šljiva.
Marmeladu dobijamo i prokuhavanjem voća, ali je kuhamo dok ne postane dovoljno gusta za mazanje na hljeb ili palačinke.
Ne smije da sadrži komadiće voća, pa joj se često dodaje želatin.
Mnogi vjeruju da se marmelada pravi isključivo od agruma, ali to nije tačno. Vjerovatno je najpoznatija marmelada od kajsije, ali i ona od trešanja i jagoda.
Marmelada može da se pravi od svih vrsta voća, a mogu se i kombinovati različite vrste voća.
Prilikom kuhanja džema možete sebi dozvoliti velike, pa čak i nedovoljno kuhane komade voća.
Džem se priprema isključivo od jedne vrste voća, a kuhaju se cijeli plodovi. Može se dodati malo ili nimalo šećera jer je džem potpuno prirodan proizvod, prenosi Informer.